De Groene Amsterdammer heeft als eerste Nederlandse medium een eigen server geopend op Mastodon. Vind ons op social.groene.nl. Vanuit een traditie van internetpionieren experimenteerde De Groene het afgelopen jaar met De Groene Ruimte, een onafhankelijke internetruimte waarin we zelf de moderatieregels bepalen, zodat we in een gezond debat konden voorzien. Met dat experiment gaan we verder op Mastodon.

Mastodon is een netwerk van allemaal kleine servers die hun eigen regels hebben. Een server kan niet worden verbannen en krijgt geen regels opgelegd van een centrale baas, zoals bij Twitter. De Groene heeft er daarom voor gekozen een eigen, onafhankelijke server op te zetten, zodat we zelf onze regels kunnen bepalen.

Vanuit de ene server kun je gewoon gebruikers op andere servers volgen. Het is juist belangrijk dat er geen grote centrale plek is waarvan iedereen lid is, omdat dat ervoor zorgt dat een grote groep mensen afhankelijk is van één server. Mocht die uit de lucht gaan, dan zijn plots heel veel mensen hun account kwijt.

Onze server is er nu alleen voor onze artikelen en redacteuren. Dat is omdat we niet de capaciteit hebben om zorg en verantwoordelijkheid te dragen voor al het verkeer van onze lezers. We publiceren artikelen en auteurs gaan zo nu en dan met lezers van andere servers in gesprek.

Doe je mee met de zoektocht naar een onafhankelijker internet? Volg ons dan vanaf nu op Mastodon. Hoe je een account aanmaakt lees je bijvoorbeeld op de website van de consumentenbond.