Toluca - Het is vrijdagavond laat, bijna middernacht, op het internationale vliegveld van Toluca, Mexico. Federale agenten verzoeken een man die zojuist per privé-vliegtuig is gearriveerd zijn beide koffers open te maken. Een vette buit: de rode en de zwarte koffer blijken tjokvol bankbiljetten te zitten, in totaal 25 miljoen pesos: anderhalf miljoen euro. Dat riekt naar narcogeld.
Maar nee. Wanneer de agenten de man willen arresteren, meldt zich een kompaan van hem die zich voorstelt als een lijfwacht van gouverneur Duarte van de staat Veracruz. Samen met de man met de koffers, zegt hij, is hij op een officiële missie. Het tweetal is op weg om een openstaande rekening van de regering van Veracruz te betalen: de boodschappers moeten de 25 miljoen pesos afleveren bij een bedrijf dat het komende carnaval in Veracruz organiseert. Hoe de persoon heet aan wie ze het geld moeten overhandigen weten ze helaas niet.
De regering van Veracruz eist de volgende dag de teruggave van het geld, dat echt bedoeld was voor carnaval. Waarom het geld dan niet gewoon is overgemaakt? De minister van Financiën van de staat: ‘Tijdgebrek: brengen gaat sneller dan overmaken.’ De woordvoerster van de gouverneur: ‘Dit zijn interne aangelegenheden, ik kan hier niets over zeggen.’ In Mexico weet je dan vrijwel zeker: dit geld was bedoeld voor de illegale financiering van de campagne voor de Mexicaanse presidentsverkiezingen die op gang begint te komen. Niet alleen heeft de overheid de jacht op oppositiekandidaten geopend, ook de partijkassen moeten weer gevuld worden. Want campagnes in Mexico blinken uit door het weggeven van cadeautjes aan potentiële kiezers, en dat kost veel geld.
Toluca is niet toevallig de thuishaven van Enrique Peña Nieto, uitdager van president Calderón. Peña Nieto is kandidaat van de Institutionele Revolutionaire Partij (PRI) die de hele twintigste eeuw in Mexico aan de macht was en nu na een intermezzo van twaalf jaar weer terug dreigt te komen. De gouverneur van Veracruz is eveneens PRI, en de 25 miljoen zijn waarschijnlijk zijn bijdrage aan Peña Nieto. Dat is in ieder geval een waarschijnlijker én beter scenario dan dat het drugsgeld zou blijken te zijn waarmee de kartels de campagnes infiltreren.
Illegale financiering van verkiezingscampagnes is natuurlijk in veel landen een serieus probleem. Maar Mexico komt de eer toe het te tonen in zijn meest pure vorm: koffers vol bankbiljetten. En sommige politici schijnen openlijk geen onderscheid meer te maken tussen verkiezingen en carnaval.