De sport is weer eens ziek. Wordt ziek gemaakt, eigenlijk. En opnieuw heeft het kapitalisme het gedaan. En de Chinezen. Er is een schandaal dat zijn weerga niet kent. Straks zal blijken dat alles en iedereen, van boven tot onder en van links tot rechts corrupt en onbetrouwbaar is.
Hoe corrupt en onbetrouwbaar, daar kunnen we straks op gaan gokken. Want je kunt tegenwoordig overal op gokken. Een van de zegeningen van het wereldwijde web is dat nu nog meer mensen geld uit de zak van nog meer mensen kunnen kloppen en misbruik maken van vertrouwen of naïef geloof. (Negen miljard gaat er jaarlijks om in het online gokken.)
Talloze voetbalwedstrijden in Europa, in nationale competities en in Europese toernooien, zijn gemanipuleerd. Vervalst. Verkocht. Van tevoren vastgesteld wat de uitslag ging worden. Grote goksyndicaten verdienen daar miljoenen en miljoenen euro’s aan, en met die miljoenen kunnen ze weer nieuwe wedstrijden manipuleren.
Wat is het verschil tussen wedden en gokken? Wedden heeft nog iets onschuldigs: wedden dat ik eerder bij de hoek ben dan jij?
Waarom wedden we dan?
Om eh… om een gevulde koek!
Gokken is iets anders. Dat is kwaadaardig en naar. Een typisch kapitalistisch verschijnsel.
Alles kan worden gemanipuleerd, zo blijkt nu dus. Iedereen is te koop. Onkreukbaarheid bestaat niet. En wij maar denken dat NEC-NAC 4-4 werd omdat ze toevallig allebei vier keer wisten te scoren. Ammehoela. Doorgestoken kaartenhuis.
Want hoe heet dat… het is de kat op het spek binden. Je hebt voetballers die heel veel geld verdienen met voetballen, maar het grootste deel van hen krijgt gewoon een bescheiden salaris. De linksback van NEC rijdt wellicht in een Fiat Punto en woont in een twee-onder-een-kap-huis (verzonnen voorbeeld).
Maar misschien wil hij ook wel eens een BMW onder zijn kont. Als hij geen geduld heeft om daarvoor te sparen, kan hij hopen dat iemand hem wil omkopen. Dan kan hij bijvoorbeeld in ruil voor een auto twee eigen doelpunten maken. Dan is er ergens in China een syndicaat dat daar heel blij mee is, die verdienen daar ineens honderd BMW’s mee, dus die ene kunnen ze wel missen. Iedereen blij en tevreden.
Als er niemand komt om hem om te kopen, kan hij natuurlijk ook zelf gaan gokken. Bijvoorbeeld de wedstrijd NEC-NAC, volgende week.
Hé, dat is grappig, daar doe ik zelf aan mee, denkt de linksback en vergelijkt de quoteringen van de verschillende kantoren. Mmmm, NEC-NAC… 2-2. En hij maakt twee eigen doelpunten.
Maar het is verboden om op je eigen wedstrijd te gokken. Het komt uit, en dan wordt hij ontslagen. Komt niet meer aan de bak, die back, en rijdt zich te pletter in zijn nieuwe BMW, nee, in zijn oude Punto.
Is het nog te stoppen? Nee, zulke dingen zijn nooit meer te stoppen. De mensen willen gokken. Gek gokken. Bijvoorbeeld op Telstar-AGOVV.
Als we het willen bestrijden kunnen we twee dingen doen. Ofwel het geld en het kapitalisme afschaffen, óf het gokken een plaats geven in de officiële wereld en het zichtbaar maken. Buiten het schimmige domein van donkere steegjes en louche wedstrijdvervalsers wordt het wellicht minder gevaarlijk.
We geven het helemaal vrij. Omkoping wordt niet langer strafbaar, maar wordt gedoogd. Beter voor de maatschappij. Iedereen mag gokken op alles. Ook op zijn eigen wedstrijd.
Je kunt niet alleen inzetten op de einduitslag. Maar ook op: in welke minuut wordt het eerste doelpunt gescoord? Hoeveel invallers brengt de thuisploeg in? Wie krijgt er een gele kaart? Welke spreekkoren klinken na de rust? Welke maat schoen heeft de scheids? Is de bal rond?
Alle spelers op het veld gokken zelf ook. De NEC-linksback zet vijf gulden op 3-2. Nee, 2-3, dat is beter. En vijf gulden op het eerste doelpunt van NAC, dat valt in de… de 25ste minuut. Dan verspeelt hij aan het eind van de 24ste minuut heel knullig de bal aan Amoah, die er wel raad mee weet, en het wordt 0-1. Kassa.
Vijf gulden op de eerste gele kaart van de wedstrijd. Makkie, hij krijgt wel vaker kaarten, dus het valt echt niet op als er eentje bij komt.
Dat worden leuke, onvoorspelbare wedstrijden. De goksyndicaten kijken op hun neus, want hoeveel spelers ze ook omkopen, voor hetzelfde geld heeft een ander syndicaat vijf andere spelers omgekocht. Dan is er niets zeker. Geen wedstrijd kan nog gemanipuleerd worden. Er ontstaat een creatieve chaos van niet-geregelde wedstrijden, want in die warboel is niets meer te regelen. Heerlijke nieuwe wereld…
En anders schaffen we toch maar het geld en het kapitalisme af.