Ook de Amerikaanse sciencefictionschrijver Philip K. Dickheb ik nu in het apparaat, altijd willen lezen en herlezen. Plus de verzamelde korte verhalen van Guy de Maupassant. Mijn zoon kent een site waarop je het hele werk van Isaac Asimov, een van de grootste veelschrijvers ooit, gratis kunt downloaden. Ik heb hem nog niet gevonden, maar dat komt wel.

Nu de gewone boeken. Lukt het me eindelijk Joseph und seine Bruder van Thomas Mann helemaal te lezen (in het Duits)? Het is iedere zomer een uitdaging. Sinds een half jaar lees ik het verzameld werk van Kierkegaard, je valt van de ene verbazing in de andere. Waarom trouwde hij niet met Regine, van wie hij toch zoveel hield? En zij van hem. Waarom verbrak hij na een jaar de verloving? Hij schrijft er zijn hele leven over en als hij haar, zelfs na tien jaar, op straat of in de kerk in Kopenhagen ziet is hij weer weken de kluts kwijt. Soms niet te volgen, vaak dramatisch en even vaak nog om te lachen ook.

Klaar ligt ook de biografie over Derrida van Benoît Peeters, ik hoorde van iemand dat Derrida heel aardig kon voetballen, daar wil ik meer van weten. Verder zet ik mijn lezing van Philip Roth door, ik ben nu bij de Zuckerman-boeken. Nieuwe Nederlandse romans stel ik even uit.


Klik hier voor meer zomerlezen