De één jaar geleden doodgeschoten Nijmeegse activist Louis Sévèke is in het verleden bedreigd. Dat schrijft De Groene Amsterdammer deze week in een artikel over het werk van deze politieke duizendpoot. Het weekblad sprak hiervoor met vrienden, kennissen en tegenstanders met wie Sévèke in zijn activiteiten te maken kreeg.

Eind 1995 bedreigde een anonieme beller met vervormde stem Sévèke: ‘Jean-Louis, bij jou gaat de kop d’r af lelijke aap’. Volgens zijn vriend en collega Frank Schoenmaeckers is Sévèke ‘destijds wel een tijdje wat meer op zijn hoede geweest, maar dat heeft niet lang geduurd’.

Een kleine tien jaar voor dit voorval, in 1987, betitelde de Politieke Vleugel van de Kraakbeweging (PVK) Louis Sévèke als ‘verrader’. Sévèke zat met een aantal andere activisten vast naar aanleiding van de ontruiming van kraakpand de Mariënburg; zij zouden hebben ‘samengewerkt met de politie’. Het ‘vonnis’ in de brochure die de PVK hierover uitbracht spreekt voor zich: ‘Omdat de “beweging” het verraad accepteert en het verraad daardoor zo massaal wordt, zou de enige goede sanctie al gauw uitdraaien op een massa-executie. Laten we nu stellen dat de verraders, in deze situatie, zelfs geen kogel meer waard zijn.’

Het onderzoek naar de moord heeft zich de laatste maanden voor een belangrijk deel gericht op extreem-rechtse kringen, hoewel dit volgens vrienden geen ‘hoofdmoot’ van Sévèkes werk was. Van de Nederlandse Volksunie (NVU) is bijvoorbeeld vrijwel het hele kader verhoord, meldt leider Constant Kusters. Een partijlid moest tijdens een lang verhoor uitleg geven over een gesprek dat hij in het verleden had gehad met Sévèke. Volgens Kusters had het partijlid bij Sévèke geïnformeerd naar bedreigingen door antifascisten in Nijmegen van een plaatselijk CP’86 lid, een beschuldiging die niet op waarheid bleek te berusten. Dit CP’86-lid had een tijdje daarvoor een reeks gesprekken gevoerd met Sévèke, maar het contact daarna verbroken.

Over het werk van Sévèke doen ook veel onjuiste geruchten de ronde. Zo noemt diens vriend Schoenmaeckers de berichten over bemoeienis met de gevangenschap van Mohammed B. en contacten met Volkert van der G. ‘allemaal onzin’.

De Groene Amsterdammer, die dit jaar haar 130-jarig bestaan viert, verschijnt donderdag 9 november in de kiosk en bij de abonnees.