De Groene Live #26: Strijd om de ziel van Amerika. Kijk woensdag om 20.30 naar de live-uitzending. Meer informatie

Logos Festival

Verscheur deze brief!

In het weekend van 24 en 25 mei vindt in De Balie en De Krakeling in Amsterdam het Logos Festival plaats. Tijdens dit festival staan de kracht en de rijkdom van het woord centraal. Ook de Groene Amsterdammer zal hierbij aanwezig zijn.

Medium logos2014 logo handjes

Op zaterdag 24 mei is er in De Balie het Theater van de Voordracht. Of het nou in de Tweede Kamer is, in een speelfilm of op de zeepkist in je buurtcafé: toespraken horen we overal. Toch zijn er maar weinig speeches die ons raken, slechts enkele blijven ons collectief bij. Wat is het geheim achter een succesvolle toespraak? Woordkeuze, timing, drama? En hoe kunnen context en spreker bijdragen aan de ultieme redevoering?

Waar politici zich vooral bezighouden met het overbrengen en beargumenteren van hun boodschap, is de schrijver expert in het aanbrengen van stijl, ritme en opbouw van een tekst. Deze editie van het ‘Theater van de Voordracht’ schrijven drie auteurs een poëtische toespraak. Na afloop van de voordracht in De Balie gaan de schrijvers en politici met elkaar in gesprek. Wat is het geheim van een goede toespraak? Wat kunnen de politici leren van de stijl van de schrijver? En welke lessen leren de schrijvers van de politici? Bij het ‘Theater van de Voordracht’ gaan we verder dan de analyse achteraf: we bekijken een toespraak van het prilste concept tot het applaus na de uitvoering.

Medium  0 0 820 540

Met o.a. Ronald Plasterk, Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, schrijver Christiaan Weijts (o.a. V_ia Capello 23, Euforie_), Myrthe Hilkens, freelance journalist en voormalig lid van de Tweede Kamer namens de Partij van de Arbeid, schrijver Karin Amatmoekrim (Het Gym, De man van veel), Bram van Ojik, fractievoorzitter GroenLinks, en schrijver Manon Uphoff (De zoetheid van geweld).

De toespraken worden voorgedragen door actrice Monic Hendrickx. Presentatie is in handen van Lennart Booij.

Kaarten zijn hier verkrijgbaar.

Verscheur deze brief! Onder deze noemer praten die avond Eva Rovers, Maarten Doorman en Marja Pruis over het belang van brieven voor o.a. biografisch onderzoek. Thijs Kleinpaste, Nina Polak en Niña Weijers dragen eigen brieven voor. Brieven bevatten vaak een persoonlijke boodschap, een kijk in de leef- en gevoelswereld van de schrijver. Daarnaast belichaamt de brief stijl, structuur en ideeën die een schrijver ook tentoonspreidt in zijn of haar werk. Hoe moet de lezer zich verhouden tot dit document? Wat maakt het dat we een brief die niet aan ons gericht is zo graag willen lezen? Helpt het lezen van een brief van beroemde schrijvers, dichters of filosofen ons om tot een werkelijk inzicht te komen van de belevingswereld van de auteur?

Hierover spreken we met onder anderen Marja Pruis (schrijver en literatuurredacteur van De Groene Amsterdammer), Eva Rovers (biograaf van Boudewijn Büch) en filosoof en essayist Maarten Doorman. De volgende schrijvers zullen zelfgeschreven brieven voordragen: Thijs Kleinpaste (publicist) , Nina Polak (De Correspondent en De Groene Amsterdammer), en Niña Weijers (columnist en schrijver van De Consequenties).

Kaarten zijn hier verkrijgbaar. Klik hier voor meer informatie.