Nu betekent 43 procent minder te dikke kleuters in de VS nog altijd dat acht procent te dik is, en dat is toch nog wel veel. En je moet nog maar afwachten of die verbetering beklijft als ze ouder worden. Onder jongeren tussen twaalf en negentien jaar is in dezelfde periode de vetzucht nog toegenomen: een op de vijf heeft nu zwaar overgewicht.

Maar toch: misschien helpt het dat de Amerikaanse overheid al jaren tegen haar burgers zegt dat het anders moet. Met in de voorste linies de afgelopen vijf jaar Michelle Obama. De first lady koos traditiegetrouw een politiek onschuldig terrein uit om zich nuttig te maken. Met de campagne Let’s Move keerde ze zich specifiek tegen het dik zijn van kinderen. En daarbij gaat het niet alleen om het bewegen, maar ook om het eten.

Om met name kinderen uit arme gezinnen beter te laten eten, was er veel aandacht voor food deserts: een buurt geldt als voedselwoestijn als niet binnen een redelijke afstand een winkel te vinden is met betaalbaar en verantwoord voedsel, waaronder uiteraard een goed gesorteerde groente-afdeling. Gezond eten wordt dan moeilijk voor mensen die bijvoorbeeld geen auto hebben.

En het wordt op dat gebied langzaam beter. Grote supermarktketens hebben hun groente-afdelingen uitgebreid en er zijn subsidies voor wie een supermarkt met versafdeling in een arme buurt opent. Toch is dit ook maar een gedeelte van de oplossing. Een recent onderzoek in Philadelphia wijst uit dat de mensen uit de buurt hierdoor nog niet direct beter gaan eten. Hun winkel- en koopgedrag is vastgeroest, zonder speciale acties en cursussen blijft het dieet hetzelfde.