Aan welke Nederlandse international denk je bij het missen van een penalty? Vrees dat zelfs de meeste lezers van De Groene Amsterdammer spontaan Clarence Seedorf noemen. Vooral zijn gemiste penalty in het Turkse Bursa bijna tien jaar geleden blijft de associatie levend houden tussen Seedorf en hoog over.

Waar komt die beeldvorming vandaan? De eerste naam die zou moeten worden genoemd in relatie met gemiste penalty’s is Frank de Boer. Hij miste er twee in een wedstrijd, tijdens de verloren halve finale van het Europees kampioenschap van 2000 in Amsterdam. Om nog maar te zwijgen van de gemiste penalty’s van Ronald de Boer, Phillip Cocu en Jaap Stam.

Zondag werd de selectie van het Nederlands elftal bekendgemaakt. Wie is de meest opvallende afwezige? Klaas Jan Huntelaar is de meest gemiste speler, gevolgd door Barry Opdam en Nigel de Jong. Clarence Seedorf is maandagochtend in niet één krant genoemd. Dat zegt genoeg. Hij is met instemming van het grootste deel van de natie afgeschreven als international, hij is de Hirsi Ali van ons topvoetbal. Nederland moet hem niet. Marco van Basten stelt dat hij niet heeft geselecteerd op basis van gevoelens of relaties maar zuiver op verstandelijke voetbalgegevens.

De verstandelijke voetbal-gegevens zijn dat Clarence Seedorf dit seizoen in 35 van de 36 competitiewedstrijden en elf van de twaalf Europa-Cupwedstrijden in de basis van AC Milan is gestart, dat hij tussen 2002 en dit jaar meer Europa-Cupwedstrijden speelde dan een andere speler uit de selectie van het Nederlands elftal en dat hij bij AC Milan de Nederlander is met de meeste Europa-Cupwedstrijden, meer dan Gullit, Van Basten en Rijkaard. Hij stond in Europese halve finales en finales, hij is de meest gelouterde speler van de beschik-bare spelers. Hij heeft de meeste ervaring en speelt op hoger niveau dan alle andere geselecteerden. Hij is nooit geblesseerd. Mede daarom speelde hij de laatste vier jaar meer dan gemiddeld dertig competitiewedstrijden en bijna alle Europa-Cupwedstrijden. Hij is op mondiaal niveau de beste, maar volgens de bondscoach minder dan Wesley Sneijder (lange tijd geblesseerd), Rafael van der Vaart (nog geblesseerd), John Heitinga (lange tijd reserve bij Ajax, twee keer goed tegen FC Groningen), Danny Landzaat (al maanden uit vorm) en Hedwiges Maduro (regelmatig geblesseerd).

We volgen je bij je club, heeft de bondscoach gezegd. Bij die topclub speelde hij bijna elke wedstrijd. Wat doet hij dan fout? Hij heeft het nooit gehoord, want hij is niet één keer geselecteerd sinds Van Basten de baas is. Zijn clubcoach Ancelotti zou hem zeker hebben geselecteerd. Het is niet te hopen dat Ivoorkust het gelijk van Ancelotti gaat aantonen. Nog een geluk dat Mark van Bommel inmiddels wel voldoet aan het niveau Jaliens, Babel, De Cler en Heitinga.