Mooi zo! Een meestervervalser hoort een paspoort te kunnen vervalsen. Dat zal volgens mij ook altijd zo blijven, zelfs al laat je mensen tatoeëren, wat we toch echt niet meer willen.Ooit komt er wellicht een soort chipkaart die op onze stem of onze hand reageert, maar ook dan zal er wel een meester zijn die dat weet te camoufleren, imiteren of vervalsen.
Zo hoort het ook. Er zouden immers veel meer doden vallen als het niet zo was? Neem het voorbeeld van de persoonsbewijzen in de oorlog. Hoeveel mensen zijn er niet gered door het valse persoonsbewijs? In het Verzetsmuseum kijken we met bewondering naar de foto van een verzetsman die zit te vervalsen. Maar in vredestijd mag het niet en mag er ook niet over gesproken worden als iets positiefs.
Merkwaardig toch. Daden die in een oorlog heldhaftig zijn, zijn in een vredesperiode strafbaar en schandalig en crimineel.
We moeten het de vervalsers een beetje moeilijk maken, daarvoor schakelen we een beetje techniek in. Er moeten politici over struikelen, heel goed. Maar laten we toch beseffen dat het vervalsen van een identiteitsbewijs soms nodig is.
Ook tijdens een anti-buitenlandersbeleid. Een mens moet soms zijn leven redden.