Haar sprankelende regie Weg met Eddy Bellegeule stond in alle recensentenlijstjes die terugblikten op het beste van afgelopen seizoen, en werd uitverkoren door de jury van het Theaterfestival, waar drie avonden in begin september al uitverkocht zijn. En van de diverse Zoom-voorstellingen waar in coronatijd mee werd geëxperimenteerd, was Dronken mensen van Eline Arbo het indrukwekkendst. De regisseur, die afkomstig is uit het hoge noorden van Zweden en na een studie theaterwetenschap in Oslo naar Amsterdam kwam voor de regieopleiding, weet toneel- en prozateksten een zinderende theatraliteit te geven.

Nadat ze haar talent bestendigde bij Toneelschuur-producties en het nnt maakt Eline Arbo komend seizoen de stap naar Ivo van Hove’s ita. Daar gaat ze The Hours regisseren, naar Michael Cunninghams roman die in 2002 magistraal werd verfilmd door Stephen Daldry, met Nicole Kidman, Meryl Streep en Julianne Moore. Het is een mozaïekvertelling die een dag uit het leven oproept van drie vrouwen in verschillende tijdperken die elkaars innerlijke worstelingen spiegelen. Schrijfster Virginia Woolf is in 1923 in Richmond bezig met haar roman Mrs. Dalloway, de zwangere Californische huisvrouw Laura leest in 1949 het boek van Woolf en bereidt het verjaardagsfeest voor van haar echtgenoot, en in het New York van 2001 plant de lesbische carrièrevrouw Clarissa een feestje voor haar homoseksuele dichtersvriend die een prestigieuze prijs ontvangt. Thema’s uit de drie vrouwenlevens raken elkaar: het zoeken naar vervulling, naar een betekenisvolle plek in het bestaan en naar schoonheid in de dagelijkse bezigheden, maar ook onvervulde liefdes, sluimerende depres-sies en zelfmoordgedachten.

De vaardigheid waarmee Arbo vertelling en drama verweeft, en daarbij soepeltjes kan switchen tussen het direct aanspreken van het publiek en het sfeervol uitspelen van dramatische taferelen, zal bij deze regie van pas komen. En haar vrije omgang met teksten, die ze scherp op inhoud en zeggingskracht bewerkt. De precieze rolverdeling is nog niet bekend, maar bij de aangekondigde cast staan Marieke Heebink, Chris Nietveld, Joy Delima en Ilke Paddenburg. Nu is het afwachten of de ita-sterren raad weten met Arbo’s regisseurshand. Daar moeten we nog even geduld voor opbrengen: pas in december start de voorverkoop.


ita.nl