Johannesburg - Vorig jaar kon je in een curry-restaurant in Parkview, Johannesburg zomaar schrijver V.S. Naipaul tegen het lijf lopen, vergezeld van zijn vrouw Nadira, journalist Rian Malan en een fixer. Schrijver V.S. Naipaul was hoffelijk en Nadira had het hoogste woord.

‘Lady Naipaul’ heeft een geduchte reputatie. Als columniste voor het Pakistaanse The Nation nam ze geen blad voor de mond. En degene die V.S. domme vragen stelt wordt onmiddellijk verbaal afgeserveerd.

Nu is Nadira verwikkeld in een controverse rond Winnie Madikizala-Mandela. Vorige week publiceerde de Britse krant London Evening Standard een interview met Winnie van de hand van Nadira. Beiden gebruikten grof geschut. Nadira rakelde Winnie’s beruchte ‘voetbalteam’ en de moord op Stompie Moeketsi op.

In de citaten komt Winnie over als een verbitterde ziel. Ze haalt uit naar haar beroemde ex-echtgenoot en beschuldigt hem van uitverkoop van de anc-idealen door de overeenkomst die van Zuid-Afrika een meerpartijendemocratie maakte. ‘Economisch staan we nog steeds aan de zijlijn’, zei Winnie. En die Nobelprijs voor de vrede in 1993 had Nelson nooit mogen accepteren, want die kreeg hij samen met die schurk F.W. de Klerk.

De naam Mandela, zei ze, is nu een ‘corporate foundation’, die het anc alleen uit de kast haalt om geld los te troggelen. O, en die Desmond Tutu met zijn Waarheidscommissie waar zij godbetert ook nog voor moest verschijnen vanwege die moord op Stompie, dat is een ‘cretin’, een idioot.

Nee, de echte hoeder van het zwarte idealisme, de ware moeder der natie, de stem van de verschoppelingen van Soweto, dat is zij, Winnie Madikizala-Mandela.
De natie keek vreemd op. Sjoe, dat Winnie die heilige huisjes omver durfde te trappen en de naam van die bijna-heilige Nelson door het slijk durfde te halen. Het duurde even eer Winnie met een weerwoord kwam. In een persverklaring verklaarde ze doodleuk dat het interview helemaal niet plaats heeft gevonden en dat Nadira ‘een leugenaar en een bedrieger’ is.

De Evening Standard en Nadira hielden vol en publiceerden een foto van Winnie, V.S. en Nadira samen om te onderstrepen dat de drie elkaar in elk geval hebben ontmoet. In Johannesburg gonst intussen het geruchtencircuit. Hadden V.S. en Nadira een appeltje te schillen met Zuid-Afrika? Wist Winnie dat het een interview betrof? Was er een microfoon? Een opschrijfboekje? Of had Winnie te veel op? Alcohol, gedurfde citaten en het geheugen staan nu eenmaal in een ongemakkelijke relatie tot elkaar.