Vilnius – Het was een kleine aardverschuiving in het conservatieve Litouwen: een lhbt-rechtenactivist die geen geheim maakt van zijn homoseksualiteit en die vervolgens in de gemeenteraad van hoofdstad Vilnius wordt gekozen. Tomas Vytautas Raskevičius, kandidaat namens de partij Liberalų sąjūdis, kreeg 2894 voorkeurstemmen. ‘Mijn electorale strijd is ten einde, nu is het tijd om te gaan bouwen!’ jubelde de flamboyante Raskevičius, ook bekend van zijn dragqueen alter ego Okeanidė.

Hij toonde zich schatplichtig aan burgemeester en partijgenoot Remigijus Šimašius (‘Onze generaal’). Šimašius bezocht tijdens een campagnetocht langs uitgaansgelegenheden in Vilnius ook een gayclub en hield daar een warm pleidooi voor tolerantie: ‘Mijn boodschap is dat alle burgers zich prettig moeten kunnen voelen in hun stad, ongeacht hun seksuele geaardheid.’ Zijn voorganger Zuokas, bekend van een filmpje waarin hij met een pantservoertuig over een fout geparkeerde Mercedes rijdt, was wat dit betreft veel krampachtiger. Hij verzette zich telkens tegen het houden van een Gay Pride in Vilnius, een evenement waar Šimašius juist voor pleit.

Tomas Vytautas Raskevičius is inmiddels somberder gestemd. Op het Facebook-account dat hij speciaal voor de recente lokale verkiezingen had aangemaakt, sijpelden naargeestige, homofobe commentaren binnen: ‘Dood aan pedofielen!’, ‘Verbrand hem!’ en ander fraais. De activist-politicus verwittigde daarop het Openbaar Ministerie, dat de informatie doorspeelde naar de politie. Die weigerde verdere actie te ondernemen. Er zou geen onmiddellijke dreiging van het reaguurdersgetier uitgaan. ‘Kan de politie mij uitleggen wat voor soort commentaren wél tot handelen zullen aansporen?’ vroeg het nieuwe raadslid. Desnoods stapt Raskevičius naar het Europees Hof. ‘Zelf heb ik een dikke huid, maar voor een jonger iemand kan zoiets behoorlijk beangstigend zijn’, lichtte hij toe.

De verkiezingen legden ook een ander vertrouwd probleem bloot. Mensen konden ook stemmen op burgemeesterskandidaten. Šimašius won, maar nummer twee, Artūras Zuokas, wordt al jaren in verband gebracht met zwendelpraktijken. Rond nummer drie, Viktoras Uspaskichas, van geboorte een Rus, hangt een nog sterkere geur van corruptie. Door zijn schone handen zegevierde ‘generaal’ Šimašius ook in de tweede ronde van de verkiezingen, mede dankzij Raskevičius die campagne voor hem voerde.