Vlaanderen is in de greep van een YouTube-oorlog

Brussel – Voor ouders van jonge tieners was het toch even slikken toen het eerbiedwaardige vrt-journaal opende met een nieuwe oorlog, niet ergens in een ver land, maar gewoon in Vlaanderen. Op YouTube maken jonge influencers filmpjes over elkaar, om ‘de vijand te smacken’, keihard aan te pakken. En dan doen die honderdduizenden jonge volgers daar enthousiast aan mee, en vliegen de doodsbedreigingen in het rond. Dat het er hard en onbeleefd aan toe kan gaan op sociale media, dat was de meeste Vlamingen niet ontgaan. Maar nu is een rel zo geëscaleerd dat er zelfs in het Vlaams parlement over werd gedebatteerd.

Wat is er gebeurd? De 21-jarige Nathan Vandergunst, op YouTube bij zijn bijna vijfhonderdduizend abonnees bekend als Acid, plaatste een bijzonder boze video over het duo Cemi, het koppel Céline Dept (20) en Michiel Callebaut (24). Cemi is bekend van vrolijke dansvideo’s op TikTok, maar is de afgelopen maanden ook erg populair op YouTube, populairder dan Acid zelfs. Acid riep zijn volgers daarom op om Cemi ‘neer te halen’, en omschreef hun fans als ‘mensen met kanker’. Deze afkraakvideo’s zijn een beproefd recept, want conflict betekent views, en views betekenen kassa.

Maar Acids video werd door YouTube verwijderd wegens het antipestbeleid, en hij kreeg een strike, een waarschuwing. Na vier strikes kun je geschorst worden, en dat wil Acid uiteraard niet. In een video beschuldigde hij Cemi achter die strike te zitten en fulmineerde hij dat ze zelf de regels overtreden: ze melden niet dat hun video’s zijn gericht op kinderen jonger dan dertien jaar. Als ze dat wel zouden doen, zou YouTube geen op kinderen gerichte reclame tonen rond hun clips.

De rel tussen Acid en Cemi werd online becommentarieerd door hun fans, waarbij ze hun helden in straffe taal nog probeerden te overtreffen. Veel veertigplussers leerden hoe hun tieners schelden: ‘pikvis’, ‘spring van een brug’, ‘ik ga je familie verdelgen’ of ‘ik ga met een bazooka je huis opblazen’.

Het verbale geweld schokte de Vlaamse minister van Media Benjamin Dalle. Hij riep in het parlement op tot het opstellen van een gedragscode voor influencers. Sommige leden van het parlement vonden dat er geen aandacht moet worden besteed aan ‘deze kleuters’, maar specialisten vinden het geen slecht idee. Dalle stelt voor dat de influencers die mee opstellen. Acid en Cemi hebben nog niet gereageerd.