Afscheid van ijskoningin. Seizoen voorbij. Val in Thialf haalt streep door Olympisch seizoen; mogelijk einde carrière. Een ernstige enkelblessure maakt een einde aan de laatste Olympische droom van Marianne Timmer (35). Een typisch geval van **** (vloek).
Iedereen was aangeslagen. ‘We zitten hier geschokt te zijn’, zei analiste Ria Visser. ‘De stemming is helemaal verdwenen’, bekende presentatrice Dione de Graaf. ‘Eigenlijk hebben we er niet zo veel zin meer in’, kon je van het gezicht van exegeet Bart Veldkamp lezen.
‘Dat moment. In één klap lijkt de loopbaan van Timmer voorbij. Tegenvaller. Domper. Tragisch. Onheilstijding. Ongelukkige val. Vroegtijdig einde. Trainen uitgesloten. Letsel voor de rest van haar leven. Oppassen dat ik niet iets onherstelbaar kapot maak. Zwaar aangeslagen. Reageerden ontsteld. Dit komt hard aan. Alles opzij gezet. Abrupt een einde aan moet komen. Is heel tragisch. Was geplaagd door perikelen. Succesreeks geen vervolg geven. Verstrikt in privé-zaken. Scheidde van haar man en coach, die haar naar Olympisch goud had geleid. Slepend juridisch conflict. In de knel gebracht met haar eigen familie. Nog een klap. Bij het overlijden van haar kompaan en oud-trainer Egbert van ’t Oever. Van schaatsen kwam weinig meer terecht.’
‘Na enkele mindere jaren leek Timmer dit seizoen de weg omhoog weer te vinden. Nog één keer wilde ze haar bijzondere talent laten zien.’
Het moment dat er iets definitief mis is. Dat het niet meer teruggedraaid kan worden. Je hebt altijd gedacht, geweten, dat je dingen kon herstellen, dat het nooit voorgoed zou blijven zoals het was. Zo ging het ook: de dingen waren keer op keer te repareren.
Maar dan gebeurt er opeens wél iets onherstelbaars. Dat kan altijd gebeuren. Dat je daar niet bang voor moet zijn, zeggen ze dan. Dat het geen zin heeft de hele tijd met knikkende knieën door het leven te gaan. Dat je je rug recht moet houden en onbevreesd moet zijn, houden ze je dan voor. Maar ze vertellen niet hoe dat dan moet, onbevreesd zijn. Doe mij het voor, en ik doe het je na.
Je moet gewoon niet bang zijn.
Het land rouwde om de schaatskoningin.
Een dag later begroef Duitsland doelman Robert Enke. Hij pleegde zelfmoord door voor een razende trein te gaan staan en te wachten tot hij dood zou zijn. In zijn brief schreef hij dat hij niet meer kon leven. Met zijn depressie. Met het zwijgen over zijn depressie. Niet in deze wereld kon leven.
Afscheid van een doelkoning. Robert Enke schudde een wereld wakker. Niet alleen de voetbalwereld. Hij zette door voor die trein te gaan staan een deur open die nooit verder dan op een kier geopend was geweest.
‘Voetbal is niet alles. Voetbal mág niet alles zijn’, zei iemand tijdens de herdenking.
Hoe menselijk mag een held zijn? Halfgoden hebben geen depressies. Mensen wél. Mensen kunnen beter geen helden worden. Geen voetbalhelden. Uiteindelijk nemen ze (‘ze’) het je kwalijk als je een mens blijkt te zijn.
Seizoen voorbij. Alle seizoenen voorbij. Einde aan voetbaldroom van Robert Enke (32). Alle dromen van Enke. Weer **** (vloek).
Het moment dat je weet dat er iets definitief mis is. Dat het niet meer teruggedraaid kan worden. Je kon altijd dingen herstellen, zodat het nooit voor altijd zou zijn. Dingen waren te repareren. Maar dan gebeurt er opeens wél iets onherstelbaars.
Dat moment. In één klap. Tragisch. Onheilstijding. Ongelukkige val. Vroegtijdig einde. Trainen uitgesloten. Letsel voor de rest van het leven. Onherstelbaar kapot. Zwaar aangeslagen. Hard aan. Opzij gezet. Abrupt einde. Is heel. Perikelen. Geen vervolg. Verstrikt. Privé. Slepend. In de knel. Familie. Klap. Bij het overlijden van zijn dochtertje van twee. Na enkele mindere jaren. Dit seizoen de weg omhoog. Weer te vinden. Nog één keer. Bijzonder talent laten zien. Nog één keer willen laten zien. Dat wonder. Gelooft zelf niet meer.
Je moet gewoon niet bang zijn.
Je moet er gewoon niet aan denken.
Je moet er gewoon van uitgaan dat het allemaal goed gaat.
Je moet gewoon zeker zijn van jezelf.
Je moet gewoon van jezelf houden, anders kun je niet van een ander houden.
Je moet gewoon vooruit kijken.
Je moet er gewoon niet aan denken.
Gewoon niet aan denken.
Niet aan denken. Gewoon.