Afgelopen week akelige en vrolijke dierenberichten in de media. Eerst maar even de ellende: in het Zweedse Söderhamm is een eland van de tweede verdieping van een parkeergarage gesprongen. Het dier was het stadje in gelopen, waarschijnlijk op zoek naar voedsel. Elanden zijn erg schuchter, en kunnen niet goed tegen een teveel aan prikkels. Dit dier raakte na een tijd, hoogstwaarschijnlijk na ‘reddingspogingen’ van behulpzame Zweedse burgers, zo gestrest dat hij geen andere uitweg zag dan een sprong. De grond lag acht meter lager en die smak overleefde de eland niet.
Ik heb hier al eens geschreven over de tureluur Bil, twintig jaar oud. Die vogel vloog jaar in, jaar uit heen en weer tussen Mauretanië en Wieringen. Ze zaten op het voormalige eiland al gespannen klaar met de verrekijkers, maar de spanning is verrassend even doorbroken door een andere vogel, een witbuikrotgans. Vooralsnog zonder naam, misschien omdat dit pas de derde keer is dat hij op Wieringen bivakkeert. De gans is in de zomer van 1990 op Spitsbergen uit het ei gekropen en in februari 1991 in Engeland geringd. Geen enkele geringde witbuikrotgans ter wereld is ouder. Deze ganzen komen alleen naar Wieringen als er in Denemarken of Engeland, waar ze normaal gesproken overwinteren, te veel sneeuw ligt. Blijkbaar is er iets in de grond of lucht of in het water daar wat zeer bevorderlijk is voor vogels. Keileem, brakkig water, een zilte bries. Als ik een ornitholoog was, reisde ik onmiddellijk af naar Wieringen en zou er koolmezen en merels, kievieten en buizerds, kerkuilen en groene spechten gaan ringen en jaar na jaar de jaren bijschrijven.
Als ik daarentegen dierenpsycholoog was, zou ik naar Zweden vertrekken. Elanden verdrinken ook wel eens, waarschijnlijk niet omdat ze niet kunnen zwemmen, eerder omdat het verblijf in een voor hen vreemde omgeving dus veel stress oplevert. Dat snap ik wel: ik heb eens urenlang op zo'n vlot in een warme zee gezeten, het water was me ineens veel te diep. En maar doen alsof ik daar ontspannen lag te zonnen. Ik had daar moeten zijn, in die parkeergarage, iets fluisterend.