Abdullah, een twintigjarige Syriër, heeft zijn intrek genomen in een vervallen gebouw naast het treinstation van Idomeni, een Grieks dorpje bij de grens met Noord-Macedonië. Hij wacht op het juiste moment om in een van de treinen die hier langskomen te sluipen en zo, illegaal, via de zogenaamde Balkanroute naar West-Europa te reizen, zei hij afgelopen week tegen persbureau afp. Hij is niet de enige. Hele families overnachten langs de spoorlijn of in verlaten wagons bij het treinstation. Zodra Griekse politiepatrouilles verschijnen, verspreiden ze zich over nabijgelegen velden. Sommigen hebben volgens de inwoners al tenten opgezet, meldt InfoMigrants, een nieuws- en informatiewebsite voor migranten.
In 2015 stond het kleine dorp Idomeni even in de internationale spotlights. In het dorp verzamelden zich honderdduizenden vluchtelingen om van daaruit, meestal te voet, via Macedonië, Servië en Kroatië verder naar West-Europa te reizen. Er ontstond een geïmproviseerd kamp dat op het hoogtepunt plaats bood aan meer dan dertienduizend mensen. In mei 2016, nadat de EU en Turkije de vluchtelingendeal hadden gesloten, werd het kamp door de autoriteiten ontruimd. Ook bouwde Griekenland een omheining langs de grens met Macedonië.
De afgelopen weken lijkt het kleine dorp opnieuw een hotspot te worden. Dagelijks komen er naar schatting tweehonderd migranten bij. Volgens gegevens van het Europees grens- en kustwachtagentschap Frontex is de westelijke Balkan sinds juni dit jaar de meest actieve migratieroute naar Europa. In die maand zijn door Frontex op deze route 2050 illegale grensoverschrijdingen gedetecteerd: zeventig procent meer dan in mei en bijna driemaal zoveel als een jaar geleden. Twee op de drie vluchtelingen waren Syrisch, Afghanen waren goed voor zeventien procent van de grensoverschrijdingen, aldus de Frontex-cijfers.
Een deel van deze toename is te verklaren uit een toenemend aantal asielzoekers dat Griekenland wil verlaten. Ze hebben genoeg van de langdurige asielprocedures en de slechte omstandigheden in de kampen. De meeste migranten en vluchtelingen in Idomeni komen echter direct vanuit Turkije. Zij steken bij de Evros-rivier de Turks-Griekse grens over en trekken via het noorden van Griekenland door naar de grens met Noord-Macedonië.
Eenvoudig is het niet om na Idomeni verder te komen. Sommigen proberen het met een treinrit, zoals Abdullah, anderen proberen een gat in de omheining te maken. Maar van degenen die erdoorheen komen, worden de meesten tegengehouden door de Noord-Macedonische patrouilles en teruggestuurd naar Griekenland.
Het aantal in 2020 getelde doden en vermisten op de Middellandse Zee was deze week, volgens het Missing Migrants Project (IOM): 402