Na de affaire-Picornie bijvoorbeeld voorspelde ik dat er binnenkort rellen in de stad zouden plaatsvinden (en dat het voetbalgeweld weer zou oplaaien). Ik kreeg gelijk, maar geen applaus. Toen destijds Louis van Gaal met een nieuwe ontwikkeling van het Ajax-systeem kwam, voorspelde ik het poldermodel, al noemde ik het toen het Ajax-model. Letterlijk schreef ik toen (alweer zes jaar geleden): ‘Het Ajax-systeem, zoals dat door Van Gaal is ontwikkeld, kun je zien als een sportieve vertaling van werkgevers en werknemers die de afspraak maken elkaar niet in de weg te zitten om zodoende het belang (werkgelegenheid bij de een, doelpunten bij de ander) van het team te laten prevaleren.’
Ik kreeg gelijk maar geen applaus.
Op grond van dit alles kunnen we nu alvast wat voorspellingen doen over Nederland rond de eeuwwisseling.
Eerst wat voetbalvoorspellingen.
We hebben het beste team ter wereld, maar we worden geen wereldkampioen: we verliezen eerst van de Belgen (overschatting), dan winnen we weer twee wedstrijden, we bereiken de kwartfinales, maar in de halve finale gaan we nat tegen Brazilië, terwijl in de finale Brazilië wint van Duitsland, van wie wij overigens in de kwartfinale hebben gewonnen met een knappe 4-0.
Wat kunnen we hier nou uit afleiden voor Nederland?
Ten eerste: Nederland zal economisch voorspoedig gaan, maar als de euro komt, krijgen we een dip (overschatting). Duisenberg, de Bergkamp van financieel Europa, zal alles doen om Nederland te helpen en dat zal gedeeltelijk lukken. Duitsland wordt, nadat ze het poldermodel definitief hebben overgenomen, uiteindelijk zeer machtig, omdat ze het poldermodel veel beter - intelligenter, agressiever - uitvoeren dan wij. De gulden kan dan niet meer gekoppeld zijn aan de mark, maar het is afgelopen met de grote Nederlandse fusies. Duitse bedrijven zullen Nederlandse bedrijven overnemen.
Wat gebeurt er als Nederland wereldkampioen wordt?
Duisenberg - de Jaap Stam van de financiële wereld - zal Europa het poldermodel opleggen. Roel Pieper van Philips koopt met de twintig miljard die ze met Polygram hebben verdiend, een deel van Bill Gates’ Microsoft, dat op de weg terug is. Nederlandse topbedrijven zijn geliefd in het buitenland. Vooral Italië en Engeland zullen nieuwe investeerdersmarkten worden voor Nederland. Tegelijkertijd zullen wij, vanwege de economische voorspoed, bedrijven uit Brazilië en Argentinie hierheen halen.
Nederland wordt snel uitgeschakeld.
Het tweede paarse kabinet blijkt al snel een mislukking. Er breken enorme stakingen uit omdat de werknemers nu wel eens willen profiteren van de voorspoed. De economische groei valt enorm terug. Waar eerst nog rekening werd gehouden met een groei van minstens twee procent blijkt het nog geen kwart procent te zijn.
Philips vindt een handige computerchip uit die uitstekend werkt, maar verliest het door de concurrentie van het slechtere product uit Amerika (Microsoft).
Bolkestein en Kok haten elkaar. Kok, Rosenmöller en Jaap de Hoop Scheffer vormen een kabinet. Enorme kapitaalvlucht uit Nederland naar België. Topeconomen spreken wekelijks in Het Buitenhof over ‘de economische ramp die Nederland treft’. Alleen Rick van der Ploeg - kies mij voor president - ziet nog mogelijkheden, maar hij staat alleen. Elsevier, Unilever, Shell en de ING-banken komen in buitenlandse handen.
Philips gaat failliet.
Pieter Broertjes van de Volkskrant mag een boek maken over Philips.
Rubriek
Voetbal is economie
Mijn stelling is dat je aan het topvoetbal kunt zien welke maatschappelijke verschijnselen er zullen komen.
Uit: De Groene Amsterdammer van
www.groene.nl/1998/22
www.groene.nl/1998/22