De stilte en de afgelegen locatie maakte het tot een ideale plek voor schrijvers en dichters. In Vogelwater beschrijft Elly de Waard in gedichten, verhalen en anekdotes hoe zij het jachthuis transformeerde tot een bijzonder woonhuis, een toevluchtsoord en pleisterplaats voor haarzelf en andere dichters als Amy Clampitt en Joseph Brodsky. Frederique Masselink-Van Rijn legde het huis en de omgeving vast in schitterende foto’s.

Op donderdag 13 december 2012 opent Lambert Quant, voorzitter van de stichting Chris van Geel en Elly de Waard de gelijknamige tentoonstelling in het Provinciehuis in Haarlem. Bij deze gelegenheid zal het eerste exemplaar van Vogelwater, domein van dichters worden uitgereikt aan de commissaris van de Koningin, de heer Johan Remkes.

Op 18 december zendt de NTR de documentaire Het Ritme van Elly de Waard uit, gemaakt door Deborah Wolf en Jeroen Wolf. Ieder exemplaar van Vogelwater bevat een DVD met deze documentaire. In 2008 maakte Deborah Wolf met Jeroen Wolf eerder de documentaire Willem over kunstenaar Willem van Malsen (AVRO). Ook verscheen in 2010 de briefwisseling van Deborah Campert (Wolf) en Barbara van Kooten onder de titel C'est la vie bij De Bezige Bij. Jeroen Wolf en fotografe Frederique Masselink - Van Rijn zijn overigens respectievelijk zoon en kleindochter van Deborah Wolf.