Volgens Bouterse is Venezuela slachtoffer van de media

Paramaribo – Samen met Bolivia is Suriname het enige land in Zuid-Amerika dat Nicolàs Maduro blijft erkennen als president van Venezuela. Juan Guaidó, die zichzelf op 23 januari als interim-president benoemde, heeft inmiddels de erkenning van het Europees Parlement, Amerika en het overgrote deel van de Staten van Amerika verworven.

‘Venezuela is mogelijk het slachtoffer van een mediacampagne’, zei president Bouterse in het Surinaams parlement. De media geven een vertekend beeld van de humanitaire crisis in Venezuela, vindt hij. De vluchtelingenstroom van miljoenen Venezolanen naar het buitenland is ‘zwaar overtrokken’ en zou volgens hem zelfs ‘een politieke actie kunnen zijn’. Zijn onderbouwing? ‘Wij hebben gekeken naar groepen die objectief wilden kijken naar het probleem in Venezuela en hebben onze eigen mensen gestuurd om te kijken naar de situatie aan de grond.’

Naast Suriname stemden nog vier landen van Noord- en Zuid-Amerika tegen de resolutie van de Organisatie van Amerikaanse Staten, waarin Guaidó wordt erkend als interim-president van Venezuela. Acht landen hebben zich van stemming onthouden; negentien landen stemden voor; Venezuela zelf, Bolivia, Dominica, Saint Vincent en de Grenadines en Suriname stemden tegen. Suriname neemt, aldus Bouterse, ‘een neutrale houding aan in de kwestie Venezuela’.

De Surinaamse oppositiepartijen zijn het daar niet mee eens. In een verklaring eisten zij dat de regering haar standpunt zou herzien. Zwaaiend met de grondwet voorzag Bouterse de oppositie van antwoord: de president en de president alleen is verantwoordelijk voor het buitenlandbeleid van Suriname. Zijn steun gaat uit naar en blijft bij Maduro, die meteen na zijn omstreden herverkiezing in mei vorig jaar op felicitaties vanuit Suriname kon rekenen.

Bouterse was zelf niet aanwezig op de inauguratie van Maduro begin januari. Het was aan vicepresident Ashwin Adhin om Suriname te vertegenwoordigen. Hij was daarmee een van de weinige buitenlandse aanwezigen. ‘Wij geloven niet in inmenging in interne aangelegenheden van naties. Wij geloven in vreedzame co-existentie. Wij zijn niet bezig Venezuela te verdedigen, wij zijn bezig ons internationaal standpunt overeind te houden’, aldus Bouterse, die daarmee zowel op felicitaties als hevige kritiek uit de samenleving kan rekenen.