Moonriders, Aukje Dekker © Aisha Zeijpveld / VPRO

De vpro maakte, jaren negentig, een prestigieuze dramaserie voor kinderen: De man met de hoed. Nu brengen ze voor die leeftijdsgroep ‘de vrouw met de hoed’ al heet de serie waarin zij een hoofdrol speelt Moonriders. En al is het deze keer geen fictie maar gaat het over echte mensen (al wordt er soms wel degelijk geacteerd en zie je voor je ogen gebeuren wat je anders alleen in fantasy of games ziet). En vooral: het gaat over beeldende kunst. Kom er es om. Hoofdpersoon is in elke aflevering een kind met een idee voor een kunstwerk. Aukje Dekker, zelf kunstenaar (en hier ‘vrouw met hoed’ in rode auto en soms te paard), brengt de jonge bedenker in contact met een van haar professionele collega’s. Want zonder kunst is de wereld saai, de verbeelding moet aan de macht en die moet ook nog es helpen de wereld te verbeteren.

Dat laatste althans volgens Chadi Sanouji (11), ster in de eerste aflevering, de enige die ik al kon zien. Zijn ontwerp: een beeld van de ‘earthwizard’ die ervoor zorgt dat er meer bomen worden geplant: ‘De mens heeft er echt heel veel gekapt en dat is slecht voor de wereld – vooral nu met corona.’ Dat laatste vat ik niet helemaal, maar corona heeft wel degelijk iets met Moonriders te maken: het is gemaakt met geld van Actieplan Cultuur waarmee de npo in coronatijd de cultuursector een breder podium wil bieden. Hard nodig.

Die maan uit de titel? The Moon Riders (1920) was de eerste gefilmde westernserie – vandaar ook paard en hoed. Vandaar ook afleveringen als roadtrips. Aukje en haar rechterhanden proberen in de nacht ‘een verlaten plein of saaie straat te verrijken met een kunstwerk’. Uit angst dat het anders meteen vernield wordt? Want volk en buitenkunst! Voor de sfeer van de film heeft het voordelen: duister, geheimzinnige beelden, gefluister, maanlicht, enge muziek en geluidseffecten. En een hoeddraagster die een huis binnen sluipt om daar een kind te wekken: het is zover, we gaan het plaatsen. Samen met de kunstenaar die het mee heeft uitgevoerd. En wie is dat in Chadi’s aflevering? Folkert de Jong, volgens Aukje ‘de Ronaldo onder de kunstenaars’.

Beetje popi misschien, maar allemachtig, wat was ik van de kaart, destijds, bij mijn eerste kennismaking op zijn grote tentoonstelling in het Groninger Museum. Mooi? Nou nee. Anti-esthetiek bijna, maar gruwelijk fascinerend. Is Chadi ook meteen verkocht? Nou nee (bis). Hij vindt Folkerts werk wel een beetje chaotisch en wil het wat preciezer. Dat hoofd is veel te lang, niet menselijk. Het eindresultaat? ‘Weet niet, best wel beetje creepy.’ Want je haalt Folkert niet uit Folkert. Maar bij het maken hadden ze gedrieën dolle pret. Tussendoor geeft Aukje rudimentair college over bijvoorbeeld land art, wat niet echt verheldert, zoals wel meer cryptisch blijft. En helaas vindt Chadi Keith Harings schildering op de Centrale Markthallen niks. Je kunt niet alles hebben. Verdere kunstenaars onder meer Koen Vanmechelen en Narges Mohammadi.

Aukje Dekker (presentatie), Moonriders, VPRO, zes afleveringen vanaf zondag 6 juni, NPO Zapp, 11.15 uur