Rome – Het gaat helemaal goed komen met Beppe Grillo, volgens Dario Fo. De 87-jarige Italiaanse Nobelprijswinnaar voor literatuur (in 1997) ziet het politieke avontuur van de cabaretier/theaterman Grillo als de aktes van een theaterstuk. Na de pauze komt de derde akte, kondigde Fo aan in het politieke praat­programma Otto e Mezzo: ‘Beppe moet van register veranderen op bepaalde punten, maar ik weet zeker dat hij belangrijke varianten zal weten aan te brengen.

Er wordt op dit moment overdreven gespeculeerd over zijn Vijf Sterren Beweging, maar het zal hem lukken om het evenwicht binnen zijn groep te herstellen en de grote kwaliteiten van zijn bijzondere mensen aan het licht te brengen. Heb geduld, de derde akte komt eraan.’

Dario Fo is op dit moment zo’n beetje de enige die het nog opneemt voor Grillo. Van alle kanten wordt de cabaretier die de grote sensatie was van de Italiaanse verkiezingen in februari jongstleden aangevallen. Bijna negen miljoen stemmen kreeg Grillo’s Vijf Sterren in februari, een kwart van het Italiaanse electoraat, maar binnen drie maanden tijd is er van die glorie weinig meer over.

Grillo en de zijnen zijn politiek op een zijspoor gemanoeuvreerd door de regering van oud-communisten en Berlusconi, iets wat echt niemand had kunnen verzinnen. Maar het is toch gebeurd, en nu krijgt Grillo de zwarte piet toegespeeld, zowel binnen zijn eigen beweging als door de politieke en journalistieke buitenwacht. Hij zou niet goed hebben onderhandeld, hij heeft de verkeerde toon, hij snapt het spel niet, hij is een dictator, enzovoort.

Dario Fo lacht dit alles weg en wijst op het feit dat Grillo een man van het theater is, waar andere, en volgens Fo hogere, wetten gelden.

‘Wacht maar af’, aldus Fo, ‘Grillo volgt de wetten van de theatrale ritmiek, hij weet wanneer hij moet pauzeren, maar hij zal in staat zijn het ritme opnieuw te veranderen. Niemand kon voorzien wat hem tot nog toe is gelukt, maar ik zeg: hij is een groot professional, hij zal opnieuw verrassen.’

Het wijze glimlachje waarmee Dario Fo zijn woorden begeleidt doet vermoeden dat hij er meer van weet. De Nobelprijswinnaar die in 2007 door The Daily Telegraph als zevende werd geplaatst op de lijst van ’s werelds honderd grootste nog levende genieën is een beetje de beschermheer van Grillo en zijn beweging en is er vanaf het begin bij betrokken geweest.