Rome – 30 juli is de dag. Dan zal Silvio Berlusconi (76) hoogstwaarschijnlijk voor de eerste keer van zijn leven definitief veroordeeld worden in de derde en hoogste trede van de Italiaanse justitie: het Hof van Cassatie. De stand tussen driemalig ex-premier, zakenman en multimiljardair Berlusconi en justitie staat op 33 tegen 0. Zo vaak is de afgelopen twintig jaar gepoogd hem ergens voor te veroordelen, maar het mocht nooit lukken.

In de zaak-Mediaset aangaande Berlusconi’s commerciële tv-imperium gaat het om een belastingontduiking van 7,5 miljoen euro. In hoger beroep is de veroordeling van vier jaar gevangenisstraf en vijf jaar ontheffing uit publieke functies bevestigd.

‘7,5 miljoen!’ aldus Berlusconi tegen een journalistieke hoflakei in zijn eigen krant Il Giornale. ‘Ik heb in dat jaar – 2002/2003 – 567 miljoen euro aan de Italiaanse fiscus afgedragen. Hebt u enig idee hoeveel ik in de staatskassen heb gestort sinds ik ondernemer ben? Nee? Nou, dan zal ik het zeggen: negen miljard! En dan zou ik voor een miezerige 7,5 miljoen zo’n groot risico lopen? Ik was nota bene premier in dat jaar!’

Berlusconi zal niet in de gevangenis belanden omdat in Italië straffen onder de vijf jaar vanaf je zeventigste in huisarrest worden omgezet. ­Vervelender is de ontheffing uit publieke functies voor vijf jaar. Hij is op dit moment ­eenvoudig parlementariër voor zijn partij, maar bepaalt nog steeds alles. Het Volk van de Vrijheid bestaat niet zonder Berlusconi, dat weet iedereen. En justitie heeft nog een hele riedel andere zaken tegen hem op het programma staan, van seks met minderjarigen en aanzetten tot prostitutie tot omkoping van getuigen en senatoren.

Maar ach, voor alles kan een oplossing worden gevonden, in Italië althans. Dat straalt de huidige premier Enrico Letta, neefje van Berlusconi’s machtige rechterhand achter de schermen Gianni Letta, ook uit. De Gattopardo-regering tussen links en rechts zal niet vallen vanwege een veroordeling. Hooguit zal er wat vaker thuis overlegd moeten worden. De keuze is tussen Berlusconi’s persoonlijke Versailles bij Milaan, zijn schitterende villa van Arcore, of zijn monumentale paleis Grazioli om de hoek van het Piazza Venezia in Rome.