Londen – De meeste aandacht in het Verenigd Koninkrijk ging de afgelopen tijd uit naar de levensstrijd van Boris Johnson, maar ondertussen overleden duizenden van zijn landgenoten, rijk en vooral arm.
Het coronavirus heeft een einde gemaakt aan het leven van de Zevende Markies van Bath. Zelfs naar Britse maatstaven leidde deze 87-jarige aristocraat een excentriek leven. Sinds hij in de jaren zestig in aanraking kwam met het hippiedom is hij zijn lange haren, baard en psychedelisch gekleurde kledij trouw gebleven. De muren van Longleat had hij beschilderd met scènes uit de Kamasutra en van zijn landgoed maakte hij een safari. Zijn Brits-Nigeriaanse schoondochter Emma is nu Engelands eerste zwarte markiezin.
Het virus is de ‘grote gelijkmaker’ genoemd, een aandoening die geen verschil maakt tussen kroonprins en kapper, tussen markies en melkboer. Maar onevenredig getroffen zijn de gewone mensen. Iemand als Kenneth Yeboah bijvoorbeeld, een buschauffeur uit Oost-Londen die op zijn 55ste verjaardag in het ziekenhuis was opgenomen. ‘Just keep on fighting’ waren de laatste, telefonische woorden van zijn vrouw Charlotte aan haar man.
Londense buschauffeurs zijn hard getroffen, mede door een gebrek aan gezichtsbescherming. Dat geldt eveneens voor verpleegkundigen. Een tragisch verhaal kwam uit het Royal Free-ziekenhuis waar de zeventigjarige Alice Kit Tak Ong overleed. Ze was begin jaren zeventig uit Hongkong naar Londen gekomen om verpleegkunde te studeren, een roeping die ze tot haar dood heeft verricht.
Een van de oudste slachtoffers was de 95-jarige Leonard ‘Nipper’ Read, een detective van de oude stempel die eind jaren zestig Ronnie en Reggie Kray achter de tralies kreeg. De beruchte tweelingbroers hadden jaren met een schrikbewind over Oost-Londen geregeerd, maar vielen ten prooi aan de speurzin van die ‘sluwe kleine klootzak’, zoals Ronnie de ‘Nipper’ had genoemd. Read was in het ziekenhuis opgenomen wegens een ontstoken voet, om daar vervolgens besmet te raken met het dodelijke virus.
Voor Ismail Mohamed Abdullah moest het leven nog beginnen. De gezonde dertienjarige scholier uit Zuid-Londen werd eind maart met spoed opgenomen in King’s College Hospital. Hij wilde dierenarts worden, vertelde hij de broeders. Een dag later stierf hij, alleen. Een uitzondering op het bezoekverbod werd, tot verdriet van zijn ouders en onbegrip van kinderartsen, niet gemaakt. Het jonge lichaam werd begraven door mannen in astronautenpak.