Kaapstad – Oscar Pistorius, zijn familie en fans hadden zich het begin van de Zuid-Afrikaanse lente, 1 september, anders voorgesteld.

In gedachten zagen zij de paralympisch en Olympisch atleet weer gezellig thuis bij oom Arnold en tante Lois in Pretoria, zijn gevangenschap veranderd in huisarrest omdat hij een zesde van zijn straf voor het doodschieten van zijn vriendin Reeva Steenkamp had uitgezeten. Hij was veroordeeld tot vijf jaar, had daarvan tien maanden in de cel doorgebracht, had zich niet misdragen, en dan, zegt de Zuid-Afrikaanse wet, kan de straf worden omgezet in huisarrest.

Maar minister van Justitie Michael Masutha stak daar kort voor de geplande verhuizing een stokje voor. Hij interpreteerde de wet anders en zei dat pas na het geheel uitzitten van een zesde van de straf overwogen kan worden gevangenschap om te zetten in huisarrest. Dat gaat hij nu dus doen: overwegen. En dat, liet hij weten, gaat nog drie weken duren, zodat Pistorius in elk geval tot midden september zijn dagen moet slijten in Pretoria’s Kgosi Mampuru II-gevangenis.

Pistorius had daar overigens wel de boel al deels naar eigen hand gezet. Hij was ontevreden over het bed en kreeg een speciaal exemplaar. Ook de wasgelegenheid deugde niet, waarna hij een bad bij zijn cel kreeg. Tevens mocht hij zijn eigen eten bereiden, omdat hij bang was voor vergiftiging. Maar de fitnessapparatuur was niet tof, klaagde hij. Kortom, tijd om te verkassen.

Dat feest gaat dus vooralsnog niet door. De reden? De lobby van de Zuid-Afrikaanse vrouwenbeweging, die zich tijdens het proces vorig jaar ook al flink had geroerd. De Progressive Women’s Movement of South Africa (pwmsa) overhandigde enkele dagen voor de beoogde strafomzetting een petitie aan minister Masutha met het verzoek Pistorius nog even vast te houden omdat het absoluut ongepast zou zijn hem in augustus naar huis te sturen. Augustus is in Zuid-Afrika namelijk ‘vrouwenmaand’. ‘Als hij in een andere maand was vrijgekomen was dat voor ons geen probleem geweest’, redeneerde pwmsa-voorzitter Jacqui Mofokeng. Masutha zwichtte voor de druk. Geen voorkeursbehandeling voor de verwende Pistorius, was de subtekst.

Dat was meteen de opmaat naar een nieuwe stressperiode voor de atleet. In november dient het hoger beroep dat de staat aantekende tegen de uitspraak van rechter Thokozile Masipa. De aanklagers menen dat Masipa een fout heeft gemaakt door Pistorius te veroordelen voor dood door schuld in plaats van moord. Op moord staat vijftien jaar.