Voortvluchtige oud-president klust bij in Kiev

Kiev – President Porosjenko verraste deze maand vriend en vijand door de voormalige president van Georgië, Michail Saakasjvili, te benoemen tot adviseur van de Oekraïense regering. Volgens Porosjenko is de Georgiër met zijn ‘brede kennis en unieke ervaring’ de aangewezen persoon om Oekraïne van de ondergang te redden.

Saakasjvili heeft niet alleen ruime ervaring met het opschonen van een corrupt land, maar mag zich ook kenner noemen op het gebied van Russische agressie. In 2008 beleefde Georgië onder Saakasjvili’s bewind een kort maar hevig conflict met Rusland waarbij het de provincies Abchazië en Zuid-Ossetië verloor.

Saakasjvili, ooit een gevierd hervormer, heeft in Georgië de reputatie van excentriekeling met een kort lontje. Zijn nieuwe baan leidde op de sociale media dan ook tot grote hilariteit. ‘Wat is de snelste manier om je vrienden te verliezen en je volk van je te vervreemden? Huur Saakasjvili in’, twitterde een politiek commentator. Een ander grapte: ‘Een vriend uit Tbilisi belde om te waarschuwen niet naar buiten te gaan. Hij zegt dat Georgiërs worden opgepakt en naar Oekraïense ministeries gestuurd.’

De Georgische autoriteiten konden niet lachen om de actie van Porosjenko. De 47-jarige Saakasjvili, die na zijn vertrek uit de Georgische politiek uitweek naar New York, wordt in Georgië gezocht in maar liefst vier rechtszaken wegens machtsmisbruik. Tbilisi deed een uitleveringsverzoek en riep de Oekraïense ambassadeur op het matje, maar zonder resultaat.

Saakasjvili zelf deed zijn vervolging af als ‘bullshit’. Het vermeende machtsmisbruik zou gaan over wat paperclips en een paar pakken die hij als president liet maken op kosten van de overheid. ‘Onder mijn bewind had Georgië de schoonste regering in de geschiedenis van de mensheid’, aldus Saakasjvili in een interview. Hij is niet de enige voortvluchtige Georgische politicus met een job in Kiev. Eerder benoemde Porosjenko de voormalige minister van Justitie Zoerab Adeisjvili, die wordt gezocht door Interpol.

Porosjenko zal er goed aan doen Saakasjvili uit de buurt van Poetin te houden. Die houdt ervan de lichtgeraakte Georgiër op de hak te nemen. Toen hij in een bbc-interview eens nerveus op zijn stropdas kauwde, grapte de Russische president dat het veiliger was diners met staatshoofden voortaan zonder das te houden. Ook dreigde hij Saakasjvili aan zijn ballen op te hangen.

Of Saakasjvili Oekraïne een stap dichter bij vrede zal brengen is dus de vraag. Volgens hem kan Poetin maar op één manier tot inkeer worden gebracht: ‘Wapens kunnen alleen worden gestopt door wapens. Met door het Westen geleverde wapens zal Oekraïne in staat zijn Rusland te verpletteren.’