Dat hij in zijn ogenblikkelijke verwarring de dingen door elkaar haalt en zich niet realiseert dat dit ornament een ongelukkige anonieme draagster toebehoorde, terwijl de Byzantijnse prinses Theodora degene was die naast haar al meerdere keren verloren maagdelijkheid omstreeks het jaar 1100 tevens de eerste vork de stad (en daarmee Europa) binnensmokkelde. Wat de Venetianen niet lekker zat. Die vork an sich hadden ze helemaal niet nodig. Vonden ze. Waar ze later wel van teruggekomen zijn. Ze zagen er tenslotte zelfs niet tegenop om er een vierde tand aan uit te vinden. Bleef de spaghetti beter zitten.
Toen Theodora opeens stierf aan koudvuur zagen de Venetianen dat ook als logische straf voor haar vorkvermetelheid.
Maar het adres voor een zeer behoorlijke, vergeet ook de seppie nere niet, fegato alla veneziana is voorlopig Fiaschetteria Toscana, San Giovanni Grisostomo 5719 in Cannaregio. Reserveren gewenst op nr. 528-52-81.
Niet ver van Rialto, vlak bij het Malibran-theater, waar ik op een verloren zondag door ongevraagd naar binnen te lopen eens het jaarlijkse gondoliersfeest mocht meemaken. Huilen om verdronken gondoliers en ook enige vetleren medailles voor degenen die een halfverzopen toerist boven water hadden gehaald. Daar was het warm en gezellig. Soort middagje voor taxichauffeurs.