«Mijn maag kan maar niet wennen aan die nieuwe keuken», schreef Voltaire in 1765 aan de graaf van Artois. «Zwezerik zwemmend in zoute saus. Kalkoen, haas en konijn samen op één bord. Ik houd niet van brood dat niet kruimig is en ook niet van duif met paddenkruid. Wat de koks betreft, ik kan die overvloed aan morilles, champignons, peper en nootmuskaat, waarmee zij zeer gezonde schotels trachtten te vermommen, niet waarderen. Overal spek in steken zou verboden moeten worden.»

Niet dan? Waartoe heeft men zijn gram wanneer men deze niet mag luchten?

Onderwerp van dit jaar is kaas. De stelling luidt: Alle kaas is lekker behalve gerookte kaas. De Hollandse mens heeft nauwelijks ouder en groter overwinning op de natuur behaald dan gerookte paling. Dat er op het grootste deel van datzelfde grondgebied gerookte paling wordt verkocht die de naam nauwelijks verdient is schuld van diezelfde mens. Al kan daarin gepreciseerd worden: er bestaan goede en slechte palingrokers zoals er goede en slechte palingeters zijn.

Kaasroker en gerooktekaaseter steken daar schril bij af. In mijn incorrecte keukenkundige optiek twee te veel. Ik ben niet duidelijk, maar gram zweeft inmiddels boven gindse boom.

In andere boom, die links van de stam nog een enkel blad heeft en waarvan de rechterkant door karamelkleurige baksteen aan het oog wordt onttrokken, hoor ik twee eksters drie flessen Lafitte-Rotschild openen. Ook voor de alleronschuldigsten blijkt het leven waard om geleefd te worden. Vooral eksters hebben hun illusies. Om een voorbeeld aan te nemen. Eksters kennen geen gram.

Nu naar mijn persoonlijke roker om rantsoen allerbeste zalm op te vissen.

Goed gerookte chinook. Klinkt beestachtig maar is aan de hengel gevangen.

Voedsel voor andermans gram. Chinook zwemt ongerookt in de wateren van Alaska. Zoals de Kasilov rivier. Deze vis heet ook wel quinnat, tyee, tule of zwartmondzalm. Want heeft zwart tandvlees.

Volgend jaar gram aangaande gerookte confit de canard.