«…door een prinses vastgebonden,/ oprecht rechtop klaargestoomd/ en dan glijdend in haar mond./ Een winteravond lang/ geurt haar stil water/ naar mijn diepe grond».

Regels van Hugo Claus. Seizoensaanduiding blijft vreemd. Zal z’n dichtkundige reden hebben. De asperge. Waarvan deze donderdag het officiële seizoen is begonnen. Als je dat zelf wilt, kunnen ze je alles wijsmaken.

Maar dat is wederzijds.

Wijndistributeurs vechten al weken om aandacht voor hun divers wit druivenvocht. Verkopen met droge ogen almaar zoeter wordende Elzassers. Limburgse groeisels mogen daarom ook wel eens worden aangeraden. Alhoewel.

Wordt het geen Apostelhoeve, dan houd ik mij dit voorjaar vast aan een gelukkig teveel aan Quincy. Eigen voorraad. Natuurlijk gekoeld in en uit het IJ-water. Meer kwaliteit voor minder geld, en voor de rest hier redelijk onverkrijgbaar.

Wijnen waarvan de naam op een y eindigt zijn sowieso het inschenken waard. Weer zoiets. Brouilly, Buxy, Irancy, Reuilly, Rully en zelfs Irouleguy. Sinds kort is daar voor mij, wit als verschoten stro, de Quincy bijgekomen.

How sauvignon can you get. Die i-grec doet trouwens onverlet aan een leeg glas denken. Dat is het. Niet-alcoholicus die dat niet ziet.

Voordat nog meer vreselijke verhevenheid toeslaat, voorspoedige terugval naar de oude Béchamel. Quasi-qualitatiever kan het niet. Alhoewel. Een toevoeging van brokken hardgekookt ei maakt het nog net iets platter vloers.

Verwarm dezelfde hoeveelheden bloem en boter (Bretonse halfzoute boerenkwaliteit) en giet daar almaar een kwart liter volle huishoudmelk bij. Laat zacht koken, en roeren en dikker worden, en rasp nootmuskaat en strooi zout en witte peper. In geval van toevoeging van parmigiano reggiano zouden wij hier met een elementaire sauce Mornay van doen hebben. Sluit nog steeds de hardgekookte eieren niet uit. De asperges, zo lang en wit als zij zijn, zoals beschreven werden zij gestoomd. Nog dit.

«De tengere lelieachtige/ die zij ook is, duwt zich/ door haar koude grond omhoog/ en wordt zichtbaar, vanaf nu». Hans Faverey.