Na van boven tot onder grijs te zijn geworden, en dat in die volgorde, slaat de verkorting toe. Hele centimeters, die plotseling ontbreken. Wat voor onontbeerlijks zat daar? Laatste sprank redelijkheid en beetje geheugen en spraakkunst. Voorgoed met de muziek mee.

Opstandige gedachten tijdens het ravenvoeren. Maar zij, ze genieten ervan.

Vallen en kletteren als motorgestoorde Sikorsky’s door het zwerk. Violet vonkend. Pikken zonder de minste aarzeling blokje Comté of Etorki uit de luchtige ochtendmist. Kleine met licht scheve snavel, linkmiechel van het eerste uur, lust niets anders dan kluitjes Saint Nectaire. Dat gooit moeilijk. Tuimelt al snel ter aarde waar het troosteloos maar vruchtbaar wegzinkt in de t van betreurde.

Met Cantal kun je bij bijna allemaal terecht. Gaat ook op voor Clacbitou en Langres.

Hoe heet de kaas in de bek van de bekendste literaire raaf? Zijn schepper is geboren in Château-Thierry. Geografisch dichter bij Brie dan Époisses. Maar Brie? Ruikt lekker, maar tipt niet aan de verleidende geur die La Fontaine bezingt. Waar illustrator Grandville woonde weten we zo gauw niet. Hij was het die een beslissing nam over de vorm van de kaas.

Was ik raaf recht op en neer ik wist het wel.

Via langzaam stilstaande oude Leidse en snelkruipende Camembert groot geworden besef ik dat er niets is wat meer lijnrecht tegenover bloemschikken staat dan het verorberen van een fragment van de uitzinnige kaas waar je Époisses tegen hoort te zeggen. Van Jan Brusse leerden we destijds de kwalijke schil niet mee naar binnen te slurpen. Sindsdien zijn er al weer zoveel ergere dingen gebeurd dat het consumeren van dat schurftig omhulsel waar de vette vingerafdrukken van de ambachtelijke fromager nog aankleven, en wie weet wat niet al meer, er ook nog wel bij kan. Par l’odeur alléché.

Sommigen onder de deskundige sommigen zeggen dat in Époisses de geur van het allerdiepste kreupelhout schuilt. De laatste zal ik zijn om dat tegen te spreken. Wat weet ik van de geur van andermans kreupelhout?

Bij zijn gebenedijde Époisses drinkt een verstandige raaf een glas rood.

Irancy de Yonne.