Bestaat er zinloze drank? Jazeker. Baco of vodka lime komen dicht in de buurt. Maar de meest zinloze drank is champagne. De echte welteverstaan.

Overal in de wereld waar ze druiven verbouwen en witte wijn maken, hebben ze champagne, die bovendien overal in hetzelfde type fles zit. Maar alleen die flessen uit Reims en Epernay mogen zo heten. Brussel vindt het nog goed ook. We hopen dat de Hongaren, nu ze in de Europese Unie zitten, korte metten gaan maken met de Tokay uit de Elzas. Niet alleen omdat zulks rechtvaardig zou zijn — want waarom is het Boedapest verboden de naam cognac op een fles brandy te plakken en mogen ze dat in Straatsburg wél doen met een vat wijn? — maar vooral omdat de status van champagne toe is aan enige devaluatie. Wat ooit een drankje voor feestjes was, is nu een soort shampoo geworden.

We hadden het veertig jaar geleden moeten zien aan komen, in de pits van het circuit van Zandvoort waar de coureurs uit de Formule 1 elkaar al besproeiden met driedubbele magnums. Maar we lieten ons in slaap sussen, abusievelijk denkend dat deze sport louter was voorbehouden aan de jonkheren Van Lennep. Nu laten zelfs voetballers hun bad in de kleed kamer volstromen met champagne als ze iets te vieren hebben.

De betekenis daarvan mag niet onderschat worden. Ook in de hoogste kringen begint de champagne zijn status te verliezen. Een mantelpakje gekocht in de P.C. Hooftstraat? Snel even een flûte voordat de wielklem komt. Het wordt zelfs nog zinlozer. Wat vroeger alleen was voorbehouden aan de Studentenweerbaarheid is tegenwoordig een hobby van het net-niet-establishment: het sableren, hetgeen iets anders is dan decanteren.

Sableren? Ja: het met een sabel onthoofden van een fles champagne, precies op de naad onder de kurk zodat er geen glassplinter achterblijft. Sableren een uiting van mannelijkheid? Geen misverstand. Het is drankmisbruik. Kan minister Verdonk dat niet per circulaire verbieden?

Philip Mechanicus is deze week helaas niet bij machte de fenomenologie van vorm en fles nader te doorgronden