Mirjam Koen en Gerrit Timmers van het Onafhankelijk Toneel uit Rotterdam maken bijzondere muziektheatervoorstellingen. Midden april is in het Amsterdamse Muziektheater hun ontroerende opera Kwasi en Kwame te zien, eind mei regisseren ze Mozarts Zauberflöte bij de Nationale Reis Opera.

Maar nog daarvóór maken ze een intrigerende dubbele muziektheatervoorstelling, Vrede & Oorlog, met daartussenin een eenvoudige maaltijd, in hun eigen, nieuwe OT-theater, Sint Jobsweg 3, in de Rotterdamse haven.

Het zijn twee voorstellingen die door de spelers zelf worden gemaakt. Oorlog is gebaseerd op een krantenbericht over een Amerikaanse sportheld die als soldaat sneuvelt in Afghanistan. Na veel onduidelijkheden komt zijn familie er achter dat hij is omgekomen door friendly fire. Waarom is dat zo lang stilgehouden? Wat is de rol van de Amerikaanse overheid en de media?

In Vrede zijn we in een Parijs café, vijf jaar na de Tweede Wereldoorlog. Jonge mensen moeten van alles uitvinden als het gaat om politiek, filosofie, kunst en seksualiteit. De atoombom dreigt. Kan, nu God dood is, het communisme een betere wereld brengen? Een van die sympathieke en enthousiaste jonge mensen is een charismatische Cambodjaanse student. Later zal hij als Pol Pot verantwoordelijk zijn voor de genocide in zijn land.

Spel, zang en teksten: Fabian Jansen, Tom Struyf, Lizzy Timmers, Marieke de Kleyne, Tiong Hok Tan, Romana Vrede en Marieke den Dulk. Muziek: William Bakker. Regie: Mirjam Koen. Decor: Gerrit Timmers.

Vrede & Oorlog is van 28 maart t/m 20 april te zien in het OT-theater, Rotterdam en daarna in Groningen, Amsterdam, Maastricht, Haarlem en Utrecht. Informatie: www.ot-rotterdam.nl