Niet lang daarna maakte de minister opnieuw furore met de uitspraak dat abortus ‘iets met de eta te maken heeft, maar niet heel veel’. Maar waarschijnlijk zal hij de geschiedenis in gaan als de man die de oorlog verklaarde aan de mondige burger, de asielzoeker en de dakloze.

Fernández Díaz is een man van principes. Die diep zijn geworteld in de katholieke tradities, en dan vooral in de ultraconservatieve versie daarvan. Net als zijn vader, een vooraanstaand militair tijdens de dictatuur van Franco, heeft Jorge een vastomlijnd vijandbeeld. Behalve homo’s en abortusplegers vallen daar nu ook burgers onder die in het openbaar protesteren, immigranten die over het grenshek van Ceuta en Melilla klimmen en daklozen die de openbare ruimte ‘ontsieren’.

Fernández Díaz is de bedenker van de nieuwe wet op de Burgerveiligheid, beter bekend als de Knevelwet. De wet werd onlangs aangenomen in het Congres. Slechts één partij stemde voor, de rechtse PP. Dat was voldoende, want de partij van premier Rajoy heeft de absolute meerderheid. Alleen een klein wonder kan verhinderen dat de Senaat begin 2015 definitief groen licht geeft aan wat critici een ‘terugkeer naar het franquisme’ hebben genoemd.

Op vreedzaam burgerprotest komen zware boetes te staan. Politieagenten kunnen die boetes opleggen zonder dat er een rechter aan te pas komt. Wie probeert een huisuitzetting tegen te houden, kan een boete krijgen van 601 tot 30.000 euro. Een agent fotograferen die een manifestant in elkaar slaat gaat hetzelfde bedrag kosten. Zonder vergunning een spontane vergadering houden in de openbare ruimte: 100 tot 600 euro. De agent in kwestie bepaalt of u een picknick hield of een vergadering. De politie mag ook beoordelen of een dakloze de omgeving ontsiert of niet. Zo ja, dan mag de ontsierder 600 euro ophoesten. Protesteren voor het Congres: 30.001 tot 600.000 euro.

De nieuwe wet legaliseert ook het aan de grens terugsturen van immigranten, een tot nu toe illegale maar veel toegepaste praktijk in de enclaves Ceuta en Melilla. Zo kunnen de immigranten geen beroep doen op het asielrecht.

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is de wet een aanslag op de fundamentele rechten van vreedzame vergadering en vrije meningsuiting. Zelfs de politie is tegen: ‘Dit helpt ons niet om ons werk goed te doen’, zegt politiebond sup.