Een monopoliesysteem dat buitenlandse concurrenten verbiedt gokspellen aan te bieden in Nederland. Het klinkt in strijd met de EU regels voor een vrij verkeer van diensten dachten de online gokkantoren Betfair en Ladbroke’s, die naar het Europese Hof in Luxemburg stapten. De rechters gaven de gokkantoren afgelopen donderdag ongelijk. Het hof volgde de lijn van een serie eerdere spraakmakende uitspraken met exotische namen als Gambelli, Placanica en Liga Portuguesa de Futebol. Het monopoliesysteem voor gokken is onder voorwaarden toegestaan binnen de EG-regels voor vrij verkeer van diensten. Zolang het als doel heeft ‘consumenten te beschermen, fraude te bestrijden, of te voorkomen dat burgers tot geldverkwisting door gokken worden aangespoord’, aldus de rechters.

Maar probeert de Nederlandse staat daadwerkelijk de burger te beschermen of is het verbod slechts een schild tegen buitenlandse gokkantoren? De Nederlandse vergunninghouder Holland Casino was tot enkele jaren terug hoofdsponsor van de Eredivisie voetbal en verschijnt regelmatig met reclames op tv. Ook de Staats- en Bankgiroloterij mogen naar hartelust adverteren, van een ontmoedigingsbeleid is dan ook geen sprake. En dat is ook logisch. De kansspelen zijn een melkkoe voor de Nederlandse overheid, die flinke belastingen op de gokwinsten ontvangt. Een welkom financieel extraatje voor een begroting die flink onder druk staat. Ook verplicht Nederland de bedrijven een gedeelte van de opbrengst te gebruiken voor goede doelen. Een financieel en maatschappelijk zeer aantrekkelijke deal dus voor de Nederlandse Staat.

Het ministerie van Justitie haalde daarom opgelucht adem bij het horen van de uitspraak. Toch waren ook de gokbedrijven niet ontevreden door een noviteit in de uitspraak van de Europese rechters: ‘Op basis van het gelijkheidsbeginsel moet de minister de vergunning op transparante en eerlijke wijze toewijzen.’ De buitenlandse gokbedrijven hopen dat met deze toevoeging het handjeklap tussen de Nederlandse gokbedrijven en de Nederlandse staat eindelijk aan banden wordt gelegd.

Uiteindelijk vierde de Britse klusjesman samen met zijn vriendin Justine Laycock het winnen van de Euromillions hoofdprijs van ruim 67 miljoen euro met een ontbijtje in de lokale supermarkt. Ondanks de noviteit in de uitspraak blijft dit scenario voorlopig nog een utopie voor de gemiddelde Nederlander, terwijl het illegale online aanbod van kansspelen met de dag blijft groeien.