Vrijspraak voor Amanda Knox

Rome - Wat er nu precies is gebeurd in de diabolische villetta aan de Via della Pergola no. 7 in de nacht van Allerheiligen 1 november 2007 zal voor altijd een raadsel blijven.

Rome - Wat er nu precies is gebeurd in de diabolische villetta aan de Via della Pergola no. 7 in de nacht van Allerheiligen 1 november 2007 zal voor altijd een raadsel blijven.

Hoofdredacteur Marco Travaglio van de Italiaanse krant Il Fatto Quotidiano (‘Het dagelijkse feit’) vat de gevoelens over de studentenmoordzaak in Perugia in 2007 het best samen: ‘De zelfmoord van Meredith’, schrijft hij ironisch in zijn editorial. Afgelopen vrijdagavond laat kwam het Italiaanse Hof van Cassatie (het equivalent van onze Hoge Raad) na tien uur raadskamer tot het besluit waar niemand in Italië vrede mee heeft: de Amerikaanse studente Amanda Knox en haar Italiaanse vriendje Raffaele Sollecito gaan voor altijd vrijuit voor de moord op Meredith Kercher, de Engelse roommate van Amanda Knox. Wat er nu precies is gebeurd in de diabolische villetta aan de Via della Pergola no. 7 in de nacht van Allerheiligen 1 november 2007 zal voor altijd een raadsel blijven.

De Ivoriaan Rudy Guede, volgens de juridische stukken ‘de handlanger van Knox en Sollecito’, zit inmiddels op de helft van zijn Italiaanse gevangenisstraf van zestien jaar vanwege de ‘in samenwerking met twee anderen begane moord’. Guede zou dan nog degene met de minste schuld zijn. Amanda Knox zou het mes in Meredith’s halsslagader hebben gestoken, na een fysieke martelpartij die diende als straf voor de onenigheid tussen de twee roommates over hygiëne, gastenbeleid, algemeen gedrag en gestolen geld (van Meredith). Alle drie de vermeende daders zouden drugs en alcohol hebben gebruikt, terwijl Meredith een avondje vroeg naar bed wilde, na de vrolijke Halloween-party van de avond tevoren, waar de populaire Meredith voor was uitgenodigd en de impopulaire Amanda niet.

Amanda Knox en Raffaele Sollecito werden in 2009 veroordeeld voor de moord op Meredith Kercher, in 2011 vrijgesproken vanwege verkeerde bewijsvoering, in 2013 besloot het Hof van Cassatie dat de zaak over moest, in 2014 werden ze door het hof van Assisen opnieuw veroordeeld tot respectievelijk 28 jaar (Amanda) en 25 jaar (Raffaele), en nu, in 2015, heeft het Hof van Cassatie definitief besloten dat de zaak gesloten is en dat Amanda en Raffaele vrijuit gaan. De motivatie volgt nog, over veertig dagen, maar zeker is dat in de motivatie niet kan staan dat ze onschuldig zijn. Het gaat om ‘het dampende pistool’, oftewel het mes met de DNA-sporen van Amanda op het heft, en de DNA-sporen van Meredith op het lemmet. Dat is na acht jaar op en neer gekaats tussen verschillende Italiaanse treden van justitie uiteindelijk afgekeurd als bewijs.

Amanda Knox laat vanuit Seattle weten dat ze nu ‘een enorme schadeclaim bij de Italiaanse staat gaat indienen’.

Lees de achtergrondreportage ‘Amanda Knox is hot’ die op 12 oktober 2011 in De Groene verscheen