Virginia Woolf maakte in 1941 een eind aan haar leven, maar haar werk is nog steeds springlevend. Ian McEwan was duidelijk geïnspireerd door haar stream of consciousness-techniek toen hij zijn romans Atonement en Saturday schreef. De Engelse schrijfster Rachel Cusk noemt Woolf onverbloemd haar voorbeeld; met haar roman Arlington Park schreef zij een hedendaagse versie van Woolfs verfijnde roman Mrs Dalloway. In The Hours van de Amerikaanse schrijver Michael Cunningham treedt Virginia Woolf zelfs als personage op. Ook hij baseerde zijn indrukwekkende drieluik over drie vrouwen op Mrs Dalloway. Het is dus niet meer dan verstandig dat De Bezige Bij de vertaling van Mrs Dalloway (vertaling Nina Brunt, 198 blz., € 19,90, januari 2011) opnieuw uitbrengt, met als cadeautje een inleiding van Erwin Mortier.
Het is helemaal mooi dat in oktober Bij het vallen van de avond, de nieuwe grote roman van Michael Cunningham (Prometheus, vertaling Marijke Versluys, 280 blz., € 19,95) verschijnt. Na The Hours publiceerde hij Specimen Days - wat mij betreft de meest originele en treffende roman over 9/11 die tot nog toe geschreven is - waarin niet Woolf maar Walt Whitman de hoofdrol speelde. In Bij het vallen van de avond lijkt Cunningham weer terug te keren naar Woolf, als hij onze huidige manier van leven probeert te vangen in het portret van een huwelijksleven.
Het komende halfjaar verschijnen er ook twee biografieën waar ik zeer naar uitkijk. Maaike Meijer zal in januari een vuistdikke biografie van M. Vasalis publiceren (Van Oorschot, 960 blz., € 49,90; € 35,- voor de paperback). Zo bekend als haar poëzie is (‘En niet het snijden doet zo'n pijn, maar het afgesneden zijn’), zo onbekend is de dichteres, de psychiater M. Droogleever Fortuyn, die gedurende haar leven alle publiciteit schuwde. In november komt De eeuwigheid verzameld van Eva Rovers uit, de biografie van Hélène Kröller-Müller (Bert Bakker, 608 blz., € 45,-), een dame die, anders dan Vasalis, bij leven druk beroddeld werd. Beide biografieën beloven een uniek twintigste-eeuws vrouwenleven te belichten. Dat was het leven van Virginia Woolf ook.