New York - Net als in de meeste West-Europese landen is de politiek in de Verenigde Staten in de ban van bezuinigen. Wie luistert naar de pleidooien voor ‘fiscale verantwoordelijkheid’ zou bijna geloven dat de huidige economische malaise niet veroorzaakt is door roekeloze bankiers, maar door de woeste spendeerdrang van de Amerikaanse overheid. Ziehier overigens niet alleen de oorzaak van alle ellende, maar ook de oplossing ervan: snijd in de overheidsuitgaven, breng aldus het begrotingstekort en de nationale schuld terug - en alles komt goed. Daartoe mag geen overheidsprogramma gespaard worden. ‘Alles ligt op tafel’, zei John Boehner, de Republikeinse leider van het Huis van Afgevaardigden. ‘We zijn failliet.’

Boehner had beter kunnen zeggen: alles waar Republikeinen altijd al een hekel aan hadden, ligt op tafel. Hoewel ook dat nog te ruim genomen is. De Republikeinen danken hun nieuwe meerderheid in het Huis immers vooral aan de veelal oudere Tea Party-activisten, en die zijn nogal gehecht aan hun Social Security (soort AOW) en Medicare (ouderenzorg). Behalve die voorzieningen is voor de Republikeinen ook het defensiebudget onaantastbaar.

Tja, wat blijft er dan nog over? In ieder geval niet de tientallen miljoenen die het ministerie van Defensie jaarlijks uitgeeft aan de sponsoring van NASCAR-autoraces. ‘Dat is een geweldige vorm van publiek-private samenwerking’, zei een Republikeins parlementslid. De winst voor het publiek is volgens Defensie dat dit sponsorschap de landmacht helpt bij de rekrutering van nieuwe soldaten (hoewel de marine en luchtmacht zich uit NASCAR terugtrokken omdat het sponsorschap niets zou opleveren). Privaat profiteert vooral het team van Ryan Newman, de coureur van de door het leger gesponsorde Chevrolet. Deze Newman vermeldde op zijn Facebook-pagina: ‘Uit onderzoek blijkt dat 37 procent van de NASCAR-fans een positiever gevoel over het leger heeft vanwege zijn betrokkenheid in de motorsport.’

Niettemin waagde het Democratische parlementslid Betty McCollum het om voor te stellen de NASCAR-sponsoring te beëindigen. Het kwam haar op een vloedgolf aan boze brieven en een doodsbedreiging te staan. En het Huis verwierp McCollums voorstel. ‘Dit voorstel gaat over een politieke voorkeur van een bepaald soort mensen in bepaalde kiesdistricten’, zei een van de Republikeinse tegenstemmers.

Daarmee benadrukte hij hoezeer dit verwaterde begrotingsdebat eigenlijk meer over het culturele schisma binnen de Amerikaanse maatschappij ging dan over de harde knikkers: het auto’s, God en wapens minnende deel der natie, de Republikeinen, versus de elitaire, ‘tennis kijkende snobs’ aan de Oost- en Westkust. En aangezien de eerste de meerderheid hebben, stemde het Huis tegen bijvoorbeeld de afschaffing van subsidies voor de olie-industrie, maar voor bezuinigingen op milieubescherming en de afschaffing van Planned Parenthood (soort Rutgers Stichting) en de publieke tv-zender PBS. Oftewel, we kunnen prima zonder Sesamstraat, maar handen af van de Daytona 500.