De Verenigde Staten willen nog deze winter zelfstandig en tegen de wil van president Karzai beginnen met het vernietigen van de papaveroogst in Afghanistan. Deze plannen doorkruisen het beleid van de Nederlandse regering die voor haar militaire missie juist geen primaire rol in de bestrijding van drugs ziet weggelegd. Het Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs, een afdeling van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, werft via advertenties niettemin personeel voor een “counter-narcotics aviation program in Afghanistan”. Dat meldt De Groene Amsterdammer deze week.
“Het eindspel van het CN-luchtvaartprogramma (counter-narcotics, red) in Afghanistan is het verminderen van de stroom illegale drugs uit Afghanistan door vernietiging van drugsoogsten vanuit de lucht (aerial and airmobile eradication of crops)”, aldus de tekst van een wervingsadvertentie. Met de liquidatie van de oogst kan worden begonnen als de papavervelden vanaf eind februari in bloei staan. Daartoe zal gebruik worden gemaakt van DOS/INL-vliegtuigen. DOS/INL staat voor Department of State/Bureau of International Narcotics & Law, dat ook sproeivliegtuigen gebruikt om in Colombia oogsten te vernietigen.

Aanvankelijk antwoordde Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA op vragen van De Groene Amsterdammer dat berichten over testvluchten met sproeivliegtuigjes onjuist zijn. Maar geconfronteerd met de tekst van de advertenties verklaarde DEA later: “Nu we dit lezen, kunnen wij slechts aannemen dat Buitenlandse Zaken graag vanuit de lucht zou besproeien, want dat is het meest kosteneffectief. Het laatste wat de DEA ter ore kwam was echter dat Mr. Karzai dit niet wilde toestaan. We kunnen slechts aannemen dat ze in de advertentie spreken van vernietiging ‘vanuit de lucht’ voor het geval ze daar toestemming voor krijgen in de toekomst”.

In dat geval krijgt ook de Nederlandse ISAF-missie daarmee ongewild te maken krijgen. Directe Amerikaanse actie tegen de papaveroogst is namelijk in strijd met de uitgangspunten voor de missie die het kabinet-Balkenende heft vastgelegd. In antwoord op Kamervragen stelden de verantwoordelijke ministers Bot van Buitenlandse Zaken en Kamp van Defensie eind januari dat ISAF de lokale autoriteiten ondersteunt “in haar inspanningen de teelt van en handel in drugs tegen te gaan” maar dat de “eerstverantwoordelijke de gouverneur van de provincie” blijft. “Het behoort niet tot de taken van ISAF papavervelden of oogsten te vernietigen”, aldus Bot en Kamp ruim een maand geleden.

Voor 2006 wordt in Afghanistan een recordoogst verwacht. Uruzgan, waar Nederlandse troepen binnenkort voor veiligheid en wederopbouw gaan zorgen, was in 2004 de vierde drugsprovincie van het land.
Volgens Jorrit Kamminga van Senlis Council, een internationale denktank voor drugsbeleid, blijkt uit de data die in de advertenties genoemd worden dat de Amerikanen proberen alles klaar te hebben om al dit seizoen te kunnen beginnen. Kamminga is daarover bezorgd. “Het vernietigen van oogsten, zeker als dat grootschalig gebeurt, leidt tot grote instabiliteit en onveiligheid. De boeren zijn straatarm en zullen vechten om te behouden wat ze hebben”, aldus Kamminga in De Groene Amsterdammer. “Het huidige beleid levert niets op. Op de korte termijn leidt dat tot een daling van de opiumproductie. Maar je verliest de oorlog, want de boeren zaaien uiteindelijk op een andere plaats weer papaver in. Nog los van de ellende die dit de boeren oplevert, is het uiterst risicovol voor buitenlandse militairen in Afghanistan”, voorspelt Kamminga.

Amsterdam, 7 februari 2006
Het nummer van De Groene Amsterdammer van deze week verschijnt woensdag 8 februari.