Groen

Waakzaam

Met tuinmaat Han weer eens naar de tuin in het Noorden. Altijd maar naar het Noorden, alsof het daar allemaal gebeurt. De tuin is er zo groot dat tuinmaat Han mee moet; in mijn eentje red ik het niet daar. Han zal dat anders zien, hij neemt mij mee, vooral ook omdat hij de wagen bestuurt. Ik vond dat het tijd werd om unisekswerkbroeken te kopen, dus we maakten onderweg een tussenstop bij Hydrauliekgereedschappen Groot in Winkel, mijn broertje wist dat je daar werkbroeken kunt kopen. Het lukte prima. Hans broek was één maatje groter dan de mijne en ik rekende af. Mijn broertje sms’te: koop ook een valhelm voor Han. Dat komt, Han valt nogal eens van een trap of uit een boom. Maar altijd zonder ernstige gevolgen.
We reden over de Westfriese Dijk verder naar het Noorden. Vlakbij gemaal De Waakzaamheid in Kolhorn stonden ineens twee bouwwerken aan de dijk, eentje gericht op het oude land, het andere naar het nieuwe. We stapten uit. Het bleken twee uitkijkplatforms te zijn, het loopgedeelte op hetzelfde niveau als de kruin van de dijk, de reling van witgeschilderd hout. Aan het uiteinde een iets verbreed halfrond balkon, met daarin van metaal het woord ‘waakzaam’. Een enorme verrijking van de omgeving. Later googelde ik de bouwwerken: ‘Opdrachtgever Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wil zijn kerntaak “veiligheid” extra zichtbaar maken nadat het de capaciteit van drie boezemgemalen met vijftig procent heeft vergroot. Het project Waakzaam gaat in op een zeer oud gebruik: de oculaire inspectie van de dijkgraaf en zijn landmeters van de dijken.’
Daarna rosten Han en ik de verdere dag met onze nieuwe broeken aan door de tuin. We waren de hele dag waakzaam, en dat was maar goed ook want de liguster die geknipt moest worden was heel hoog. Han viel niet van de trap, vooral omdat ik daar aldoor op stond, maar pakte in een moment van oculaire onoplettendheid de heggenschaar bij handvat en veiligheidsbeugel vast. Uitgerekend op het moment dat het verlengsnoer tussen de tanden zat. Gelukkig was dat van de buren.