ZOALS U ONGETWIJFELD onmiddellijk hebt gezien steekt De Groene Amsterdammer in een lichtelijk vernieuwd jasje. Letterlijk zelfs, want vanaf deze week heeft De Groene een steviger omslagkatern, dat nog een beetje glimt ook. Wij zijn zelf heel blij dat wij deze verandering, zonder extra kosten, konden doorvoeren, niet omdat we een glossy magazine willen maken, maar omdat het ‘oude’ omslag binnen de kortste keren verkreukeld zo niet verscheurd raakte. Omdat wij graag een weekblad maken dat de kortademigste waan van de dag overstijgt, leek ons dat gepast. De Groene kan zo beter bewaard worden.
Toen we toch bezig waren, hebben we ook goed naar het binnenwerk gekeken, in de overtuiging dat een en ander net als het meubilair in de huiskamer wel weer eens afgestoft kon worden. Van de broodletter, de Miller, waarin de platte tekst wordt gedrukt, zijn we afgebleven, maar de kopletter is vernieuwd. Voor de typografisch geïnteresseerden: de Geometric heeft plaatsgemaakt voor de Boomer Serif, een letter die in 2007 werd ontworpen door de Amerikaanse typograaf Cyrus Highsmith, verbonden aan The Font Bureau. Een nieuwe, eigenzinnige letter die bij het karakter van De Groene Amsterdammer past.
We hebben ook de ordening van het blad wat aangepast. De inhoudsopgave hebben we aantrekkelijker en helderder gemaakt, door ook het beeld van een aantal dragende stukken op te nemen. De lezersbrieven, u dus, hebben we een prominentere plek gegeven, voor in het blad. We zullen De Groene voortaan openen met twee commentaren, en voorin vindt u ook de nieuwe rubriek ‘In Den Haag’, de kroniek van Aukje van Roessel over de Nederlandse politiek. ‘De Week’ heet voortaan ‘In de wereld’, waarin naast H.J.A. Hofland en de economiecolumn de berichten van onze correspondenten te lezen zijn. Niet alleen de Haagse kroniek, maar ook de flessenpost uit de wereld zal altijd door Milo worden geïllustreerd.
Voor de overzichtelijkheid hebben we het cryptogram naar achteren verplaatst, onder de sportcolumn van Rob van Erkelens; ook de rubriek ‘Groen’ van Gerbrand Bakker krijgt daar een vaste plek. Voor de kunstrecensies hebben we de oude rubrieksaanduiding ‘Kroniek van kunst & cultuur’ weer van zolder gehaald. Op de laatste pagina komt ook een nieuwe rubriek te staan: ‘Het einde’, een wekelijks In Memoriam van overledenen uit alle gebieden van het maatschappelijk leven, van politiek tot kunst, van literatuur tot sport.
Wij hopen dat u genoegen beleeft aan de veranderingen. Eén geruststelling willen we u van tevoren graag geven: tegen alle trends in bevat De Groene Amsterdammer na de opfrisbeurt niet minder maar méér tekst, in de overtuiging dat wij een blad maken voor veeleisende lezers, die uitgedaagd en aan het denken gezet willen worden. Wij houden van beeld, maar zijn niet bang voor inhoud.
P.S. En mogen wij u ook uitnodigen voor een bezoek aan onze website www.groene.nl? Vanaf deze week hebben we een nieuwe homepage, met elke dag een fris commentaar, blogs van redacteuren en medewerkers, en ruimte voor debat.