Berlijn – ‘We hebben een grote kracht in ons land.’ Christian Drosten zegt het tijdens een van zijn vele dagelijkse mediaoptredens, met zijn gebruikelijke rust, onderbouwd door een stroom cijfers. Ook Duitslands bekendste viroloog zoekt naar een verklaring waarom zijn land, in vergelijking met veel andere westerse industrielanden, als gevolg van het coronavirus zo’n laag dodenpercentage heeft.

De internationale vergelijking is deze weken in de Duitse media een van de meest populaire middelen om grip te krijgen op de coronacrisis. Want waarom gaat het in Italië zo slecht en waarom in Zuid-Korea zo goed? Veel Duitsers zelf hadden ondertussen lang het gevoel dat hun federale politieke systeem in deze crisis compleet overrompeld was.

Vorige week lieten de cijfers echter zien dat het Duitsland juist relatief goed gaat: het land heeft een sterftecijfer van 0,5 procent, tegenover een mondiaal gemiddelde van 4,7 procent. Een breed scala aan culturele verklaringen doet sindsdien de ronde in binnen- en buitenland. Misschien komt het doordat de Duitsers het contactverbod gehoorzamer opvolgen, zoals een user op een Nederlands nieuwsplatform schreef?

Een andere, meer onderbouwde verklaring is het opvallend hoge aantal intensive care-bedden, waardoor de medische behandeling van de ernstige gevallen beter zou verlopen. Inderdaad worden er om die reden inmiddels al Italiaanse, Franse én Nederlandse patiënten naar Duitse ziekenhuizen gebracht.

De rustgevende viroloog Drosten, die door zijn invloedrijke aanbevelingen in diverse media als een soort schaduwbondskanselier wordt opgevoerd, zoekt de verklaring van het sterftecijfer bij zijn eigen vakgebied: Duitsland heeft volgens hem een zeer goed netwerk aan academische onderzoekslaboratoria, die verspreid over stad én land zelf coronatesten kunnen produceren.

Door deze capaciteit worden in Duitsland per week een half miljoen testen uitgevoerd, wat in Europa zeer hoog is. Duitsland spoort hierdoor meer lichte gevallen op dan veel andere landen en daardoor is het percentage doden in relatie tot de opgespoorde besmettingen lager. Het testen kan ook in absolute getallen voor minder doden zorgen. Artsen kunnen bij tijdig bekende besmettingen sneller ingrijpen en daardoor zijn er tot nu toe minder patiënten gestorven, zegt Drosten.

‘Tot nu toe’: de drie woordjes vormen het verontrustende staartje van Drostens rustgevende boodschap. Want nee, de cijfers van vorige week zeggen niets over die van komende week, zegt de viroloog. Ook Duitsland zal, ondanks diens ‘grote kracht’, te maken krijgen met een sterke toename van het aantal besmettingen. En hoelang de capaciteiten dan nog toereikend zijn, weet ook Drosten niet.