In een tijd dat feiten er niet meer toe lijken te doen, biedt De Groene Amsterdammer tegenwicht met diepgravende verslaggeving, onderzoeksjournalistiek, essays van de beste denkers uit binnen- en buitenland en serieuze aandacht voor kunst, cultuur en literatuur.

Dit kunnen wij alleen doen dankzij onze abonnees, want onafhankelijke, onderzoekende journalistiek vergt veel tijd, hard werk en geld.

Hoe graag wij ook zouden willen, wij kunnen onze website niet onbeperkt gratis openstellen voor niet-abonnees. Daarom introduceert De Groene Amsterdammer vanaf vandaag een ‘slimme’ betaalmuur.

Niet-abonnees blijven toegang houden tot onze website. Bij De Groene gaat er niet direct een hek omhoog. Maar de grootgebruikers krijgen wel het verzoek een aantrekkelijk (proef)abonnement te nemen, waarmee zij niet alleen digitaal toegang krijgen, maar De Groene bij wijze van proef ook thuis op de deurmat ontvangen. Daarna is de keus aan de lezer: digitaal doorlezen, of klassiek via digitaal en papier.

Hiermee maakt De Groene Amsterdammer gebruik van een beproefd recept: lezers die De Groene ontdekken, op welke manier dan ook, blijven jarenlang en soms zelfs levenslang abonnee. Daardoor gaat het gelukkig goed met De Groene. Het aantal vaste abonnees stijgt, het afgelopen jaar zelfs met tien procent. Alle extra inkomsten gaan naar de inhoud, want De Groene Amsterdammer is een non-profitorganisatie, in handen van een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk.

Pieter Elshout is directeur/uitgever van De Groene Amsterdammer.