Beijing – Aangemoedigd door Donald Trump heeft het internationale trollenleger zich volop gestort op de vraag waar het coronavirus vandaan komt en waarvoor het bedoeld was. Ontsnapt uit een laboratorium in Wuhan? Een Chinees biologisch wapen, medegefinancierd door Bill Gates en de Amerikaanse belastingbetaler? Of heeft de diabolische Xi Jinping het virus expres laten uitbreken om de Amerikaanse economie te ruïneren?

De communistische Partij is razend op haar dolgedraaide westerse critici en komt met eigen complottheorieën. Maar tegelijk stookt ze het anti-Chinese vuurtje op door zich mordicus te verzetten tegen een internationaal onderzoek.

Xi en Trump wijzen elkaar als de boosdoener aan om hun eigen schuld weg te moffelen: China heeft wekenlang de uitbraak verdoezeld, Trump deed een paar maanden niets en vervolgens het verkeerde. Dit zondebokkenspel is onderdeel van een veel grotere strategie: voor China een geopolitiek offensief, voor Trump zijn herverkiezingscampagne. Trump zegt over de bewijzen te beschikken dat het virus afkomstig is uit het Instituut voor Virologie in Wuhan. Volgens virologen is dat onzin, en de Amerikaanse inlichtingendiensten weten nergens van. Niettemin hebben ze van het Witte Huis opdracht gekregen de bewijzen tevoorschijn te toveren.

Je zou zeggen: laat een onafhankelijke internationale onderzoekscommissie eens en voor altijd de oorsprong van Covid-19 vaststellen, dan zijn we van die rare samenzweringstheorieën af. Maar toen Australië dat voorstelde, reageerde de Chinese ambassadeur als door een wesp gestoken. Hij dreigde Australië, dat economisch van China afhangt, met een importstop van vlees en wijn en een boycot door Chinese toeristen en studenten.

Volgens China is de Australische premier Scott Morrison de stem van zijn meester Trump. Die heeft allerlei anti-Chinese maatregelen in petto, zoals nieuwe importtarieven, gigantische schadevergoedingsclaims en de aanzegging dat Amerika de 1,1 biljoen dollar die China de Verenigde Staten geleend heeft niet gaat terugbetalen.

Na Australië hebben ook Zweden en de Europese Commissie China’s toorn gewekt met pleidooien voor een internationaal onderzoek. Soortgelijke geluiden komen uit Duitsland, Engeland en Frankrijk. Maar China geeft niet thuis. Zelfs verzoeken van de WHO om deel te nemen aan een onderzoek zijn resoluut afgewezen. Is Xi bang voor gezichtsverlies? Wat heeft hij dan te verbergen? Dat China toch niet zo alert en transparant is geweest als hij beweert? Dat de deksel van de doofpot gaat die de Chinese mondkapjesdiplomatie voor altijd had willen begraven?