Waarover gaat het werk van Jean-Luc en Mylène Mylayne? Het Franse duo fotografeert, onder de naam Jean-Luc Mylayne, al decennialang uitsluitend vogels – maar is hun interesse daarmee ornithologisch? Nee, het gaat om meer dan alleen die dieren.

De gigantische foto’s verraden nergens met hoeveel tijd en moeite hun totstandkoming gepaard ging. Het is geen bestudeerde nonchalance. Door maanden toe te werken naar één enkele foto van een vogel in de vrije natuur slaagt Jean-Luc Mylayne erin beelden te maken die tegelijk documentair én artificieel van aard zijn. De foto’s lijken slechts momentopnames.

Deze bijlage is een samenwerking tussen De Groene Amsterdammer, Huis Marseille en het Van Gogh Museum. Parallel aan de overzichtstentoonstelling De herfst in het paradijs in het fotografiemuseum toont ook het Van Gogh Museum enkele werken van Jean-Luc Mylayne in een kleine presentatie. De schilder, die zelf weinig ophad met het in zijn tijd opkomende medium van de fotografie, geldt als een belangrijke inspiratiebron voor de Franse kunstenaars. Nou ja, Frans? ‘Woont en werkt in de wereld’, staat er cryptisch in de catalogus bij de gegevens van Jean-Luc Mylayne.

Hoe te kijken naar deze trage momentopnamen? De directeur van Fondation Vincent van Gogh Arles zegt het zo: ‘Je moet zelf ook vertragen om te zien wat er te zien is. Sommige foto’s geven zichzelf meteen bloot, maar bij Mylayne is het gecompliceerder.’

10 sept – 22 nov, Huis Marseille 11 sept – 14 feb 2021, Van Gogh Museum