Dat geldt internationaal, maar, mirakel, ook in ons land, dat nauwelijks een toneelschrijftraditie had en kampte met een versplinterd bestel. Die sprong vooruit kwam er mede dankzij het onafhankelijke Mediafonds, dat in oneindige populistische wijsheid de nek is omgedraaid.

Nu neemt de npo zelf de ‘hoogwaardige televisie’-taak over, terwijl dat Fonds er kwam omdat omroepen te weinig in kwaliteit investeerden. Nu opeens wel? Terwijl alle expertise wordt weggeflikkerd? ‘Komt vrienden, niet deze tonen’ maar ‘Freude’, om met Schiller en Beethoven te spreken. Altijd interessante reeksen zijn Kort! (tien miniaturen) en One Night Stand (zes 50-minutenfilms). Jonge, talentvolle makers met vaak origineel werk.

Daarnaast twee tips. Icarus is een ‘gefictionaliseerde documentairereeks’ over publieke personen die recent in hoogmoed te dicht bij de zon kwamen en diep vielen. Een embargo verbiedt me hun namen te noemen, maar aan de hand van beroepen valt te raden om wie het gaat: wethouder, politicus, wetenschapper, zorgondernemer, zorgverlener en bankier. Hoe zijn ze er nu aan toe? Een mix van feiten en ‘waarschijnlijke fictie’. Een tricky genre, omdat betrokkenen niet alleen onderuit gingen maar nu ook nog eens moeten aanzien hoe hun persoonlijk leven wordt gefictionaliseerd. Maar in de afleveringen die ik zag, gaat het niet om een trap na maar om een poging inzicht te krijgen in wat hen dreef. De producties zijn bovendien well made dankzij bekwame regisseurs, scenaristen en acteurs, met Robert Alberdingk Thijm als artistiek bewaker.

Completely different is de serie La Famiglia (die ik nog niet kon zien), met, unicum, een Hollands-Italiaanse acteursbezetting. Een gemengd huwelijk levert, naast lief en leed, cultuurverschillen op. Maar het feit dat de Italiaanse tak uit Napels stamt en er criminele antecedenten zijn, levert extra complicaties. Op basis van deze gegevens zou ik niet al te nieuwsgierig zijn (misdaaddrama te over), maar wie is de scenarist van dit grote project? Grande dame Maria Goos! Terug met een familiegeschiedenis en terug bij de Avro (nu met Tros-aanhangsel) waar haar zegetocht begon. Als de mater familias dan ook nog gespeeld wordt door andere grande dame Ariane Schluter is er alle reden tot verheugenis.


Icarus, NTR, vanaf woensdag 14 september, NPO2, 20.30 uur. La Famiglia, AvroTros, vanaf donderdag 29 september, NPO1, 20.30 uur. Kort!, NTR, alle afleveringen van 2015 te zien in De nacht van de korte film, vrijdag 30 september, NPO 2. One Night Stand, NTR, Vara, VPRO, vanaf zondag 2 oktober, NPO3, 22.30 uur

Beeld: De cast van La Famiglia (Ahmet Polat / AVROTROS)


Beeld: Icarus (NPO)