Ik zag ’m in de Harmonie, in Alkmaar. Het had gesneeuwd. We hadden die hele dag met sleetjes door de duinen van Bergen en Schoorl gecrost. De voorstelling begon anderhalf uur later omdat de bioscoop, wegens overweldigende drukte, een extra voorstelling had ingelast. Uiteindelijk zaten we in onze stoelen, het licht ging uit en we hoorden de zachte stem van Galadriel: ‘The world is changed. I feel it in the water. I feel it in the earth. I smell it in the air. Much that once was is lost, for none now live who remember it. It began with the forging of the Great Rings.’

Het was de mooiste filmervaring voor Tolkien-fans, omdat de film simpelweg beter was dan het boek (J.R.R. Tolkiens kracht, al zeg ik dat zo te ongenuanceerd, zat hem meer in het verzinnen van een wereld en alle geschiedenissen daarin, dan in het spannend opschrijven van avonturen), wat geheel aan Peter Jacksons regie was toe te schrijven: episch en overweldigend in muziek en cinematografie, gedetailleerd tot op de centimeter. Doorlopend wist hij het verhaal spannend te houden, op de juiste momenten liet hij de spanningen vieren met humor en romantiek, maar bovenal wist hij de sfeer van Middle Earth even magisch als reëel te maken. Ook als je de film nu terugkijkt op Blu-ray: de magische gloed komt niet uit een computer. Het is er écht.

Nu, elf jaar later, na veel gesteggel, komt Peter Jackson met de prequel, The Hobbit: An Unexpected Journey die eveneens in drie gangen geserveerd zal worden tijdens drie opeenvolgende kerstvakanties. Het is een evenement niet alleen omdat het een onvermijdelijke blockbuster zal worden, maar vooral omdat Jackson met The Lord of the Rings de drempel verlegde voor big budget-avonturenfilms: van de Harry Potter-films tot aan recent Snow White and the Huntsman – zonder Jackson zouden het kalere films zijn geweest.

Maar daarmee ben je er nog niet. The Hobbit is een ander verhaal dan The Lord of the Rings. Speelser, kinderlijker, minder episch. In de trailer zien de dertien dwergen waarmee Hobbit Bilbo op pad gaat om uiteindelijk Smaug de draak te verslaan er verontrustend koddig uit. Een persvoorvertoning van twintig minuten wekte teleurstelling bij veel filmjournalisten. Maar dat was ruw, ongepolijst materiaal. Het wordt in december opnieuw met een knoop in mijn maag wachten tot de lichten uitgaan.

The Hobbit: An Unexpected Journey draait vanaf 24 december in de bioscoop