Wachttijd

Als verkeerslichten zijn uitgerust met een apparaat dat de wachttijd aangeeft, rijdt van de fietsers 25 tot 30 procent minder door rood. Dit is gebleken uit onderzoek. Fietsers weten door de wachttijdvoorspeller hoe lang het gaat duren voor het licht op groen zal springen en zijn dan eerder bereid voor rood licht te wachten. Het is toch mallotig dat er dure apparatuur moet worden aangebracht om gewone verkeersregels te handhaven? Bovendien: 25 tot 30 procent en de rest dan? Die rijden nog steeds door rood, dus wat heb je eraan? Niks.

Als de de straten vol zakdoekjes legt, snuit 25 procent meer zijn neus in plaats van het snot te laten druipen. Als je overal kleine bekertjes neerzet, wordt er niet meer gefluimd. Als je vuilnisbakken plaatst, wordt alles netjes weggegooid in plaats van dat mensen alles uit hun handen laten vallen, op straat. Als je alle straatverlichting uitdoet, repareren mensen hun fietslampen. Als je handjes verstrekt, worden die voor de mond gehouden bij het hoesten. Als je doden neerlegt op de zebrapaden, zullen automobilisten eerder stoppen.
Als je sigaretten duurder maakt, zullen mensen ophouden met roken. Als je de verkoop verbiedt, zullen jongeren het gevaar van roken eerder inzien. Als je alle alcohol verbiedt, wordt er niet meer gedronken.
Allemaal onzin. Je hoort kinderen de verkeersregels van meet af aan te leren en als ouders moet je zorgen dat je zelf ook het goede voorbeeld geeft. Een streng voorbeeld. Op elk terrein. En als minister moet je niet te hard rijden.
Wachttijdenapparaten! Onderzoek! Geef mij dat geld en ik doe iets goeds.