Wapens en wantrouwen in Zuid-Korea

Seoul – Alarmerend, zo omschrijven nucleaire onderzoekers de dreiging dat terroristen makkelijk kunnen inbreken in nucleaire faciliteiten. De Amerikaanse journalist Ron Rosenbaum deed er vorige week een pessimistisch schepje bovenop met de release van zijn boek How the End Begins: The Road to a Nuclear World War III. Hij is cynisch over nucleaire verdragen, ziet het niet als mogelijkheid terroristen te stoppen.

Volgende week komen de wereldleiders samen om, onder meer, terroristische diefstaldreiging tegen te gaan. Nóg strengere beveiliging, maar liever nog het zo veel mogelijk opruimen van zwaar verrijkt uranium. Wat er niet is kan ook niet worden gestolen. Of aan diggelen gaan bij een natuurramp als in Japan – het andere speerpunt tijdens de tweede nucleaire top die plaatsvindt in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. De leiders zijn op voorhand positief. Nieuwe afspraken, nog nauwere samenwerking. Mark Rutte neemt ook deel. Nederland wil dat het Internationaal Atoomagentschap een grotere rol krijgt toebedeeld.

Noord-Korea, dat recent bescheiden nucleaire concessies deed in ruil voor voedselhulp, reageerde kwaad dat het overleg nota bene op het Koreaanse schiereiland plaatsvindt. Provocerend, berichtten de Noord-Koreaanse staatsmedia. Terwijl de Noord-Koreanen toch uitgenodigd waren om mee te praten over de veiligheid van bijvoorbeeld hun nieuwe kerncentrale, die volgens satellietfoto’s bijna voltooid is.

Hoewel non-proliferatie niet wordt besproken op de top houdt het land de boot af: geen vertrouwen. Met een soortgelijke motivatie bagatelliseert ook Rosenbaum met zijn boek een top als deze. De Verenigde Staten hebben anno 2012 ondanks ontmanteling nog bijna tweeduizend kernwapens operationeel, van de 8500 in totaal. Rusland is kampioen met bijna 2500 actieve kernkoppen. Noord-Korea en Iran hebben naar schatting nul actieve kernkoppen. In de visie van Rosenbaum is de nucleaire top door het negeren van non-proliferatie te beschouwen als een beveiligingsplan voor de eigen status-quo. En in die status-quo vol wapens en wantrouwen kunnen volgens hem alle doemscenario’s werkelijkheid worden.