New York – ‘Waarom extremisten zich steevast richten op vrouwen zal altijd een mysterie voor me blijven’, zei Hillary Clinton vorige week tijdens de Women in the World Summit in New York. ‘Maar dat is wat ze doen – uit welk land ze ook komen en wat hun religie ook is. Ze willen vrouwen eronder houden.’ Clinton had het over de Republikeinse Partij in haar eigen land, die een war on women zou zijn begonnen. Een greep uit de recente ontwikelingen waarop Clinton doelde:

Republikeinen in Virginia hebben een wetsvoorstel ingediend dat een vaginaal sonogram verplicht maakt voor vrouwen die een abortus willen, ook wanneer het om zwangerschap ten gevolge van verkrachting of incest gaat. Texas heeft al een dergelijke wet, maar dan absurder: daar dienen vrouwen boven op het sonogram ook een lezing over abortus aan te horen, waarop ze verplicht drie dagen bedenktijd krijgen. In datzelfde Texas krijgt Planned Parent­hood, die jonge en arme vrouwen gezondheidszorg biedt, sinds kort geen cent meer van de staat. Dat laatste zouden de Republikeinen, presidentskandidaat Mitt Romney voorop, ook graag op federaal niveau geregeld zien. Landelijk is in ieder geval al geregeld dat werkgevers voortaan de pil en andere anticonceptiva uit hun zorgpakketten mogen halen, mochten ze daartegen morele bezwaren hebben. Een rechten­studente die tijdens een hoorzitting in het Congres daartegen pleitte, werd door de extreem-rechtse radiocommentator Rush Limbaugh als ‘slet’ en ‘prostituee’ weggezet. Sarah Palin verklaarde dat de verontwaardiging over Limbaughs woorden ‘het summum van hypocrisie was’, want ‘linkse radicalen worden nooit ter verantwoording geroepen als ze afschuwelijke dingen zeggen over gehandicapten, vrouwen en andere hulpelozen’. Wat die afschuwelijke dingen waren, liet Palin in het midden.

Dit alles was uiteraard koren op de molen van de Democraten, die zich prompt als kampioenen van vrouwenrechten begonnen te profileren – een succesvolle electorale strategie, maar ook nuttig voor het doordrukken van andere prioriteiten. Zo koppelden de Democraten aan de verlenging van de Violence Against Women Act, een in 1994 nog door beide partijen aangenomen wet, dat illegaal in het land verblijvende slachtoffers van huiselijk geweld tijdelijke visa krijgen. Republikeinen die vonden dat dit niet in de bewuste wet thuishoort, werden vervolgens afgeschilderd als ‘vrouwonvriendelijk’. Zie zo maar eens een fatsoenlijk debat te voeren.