De echte Silvio Berlusconi liet maandag zijn regeringsauto stoppen te midden van het volk, dat zich inderdaad voor de rechtbank van Milaan had opgesteld. De premier van Italië had net een ‘uiterst beleefd’ gesprek gehad met het OM achter gesloten deuren, zei hij. Het 25ste proces sinds hij premier is (1994), en ook ditmaal is er weer ‘geen enkele reden tot zorg’, aldus Berlusconi. Het gaat om een belastingontduiking van acht miljoen euro door zijn bedrijf Mediatrade. Met een stralende grijns beklom hij de treeplank van zijn zwarte slee om het volk toe te zwaaien. Zíjn volk, dat bij elke zitting tegen Silvio een soort wake houdt voor de rechtbank. Meestal is hij er zelf niet bij, en zijn advocaat is dan de held die door de ‘gepensioneerden en huisvrouwen’ (volgens de linkse krant Il Fatto) wordt toegejuicht. Sinds 2003 was Silvio niet meer zelf in een rechtszaal geweest.
Het had iets van een voetbalwedstrijd: Silvio Berlusconi zwaaide en straalde vanaf de treeplank, onder de ongeruste blikken van zijn lijfwachten die het beeldje van de Dom nog vers in het geheugen hebben. In de rug werd hij afgedekt met het speciaal ontworpen kogelvrije koffertje. ‘Dit is het 25ste proces waar ik als verdachte moet opdraven. De voorafgaande zijn allemaal geëindigd in vrijspraak. Hierna nog maar zes te gaan. In zeventien jaar hebben meer dan duizend magistraten zich met mij beziggehouden zonder succes. Maar wij gaan rustig door. Als premier van Italië heb ik toch niets beters te doen.’
De tactiek van Moretti’s ‘Kaaiman’ was gebaseerd op agressie, die van de echte Berlusconi op het belachelijk maken van de rechterlijke macht. Veel effectiever dan brandbommen gooien. De Commedia all'italiana staat voor: de angel uit gevaarlijke situaties halen door ze met humor te relativeren. Dat is de taal waarmee je de Italianen het best bereikt, zoals de Italiaan der Italianen, Silvio Berlusconi, heel goed weet. Dit is slechts warmdraaien voor het ‘Ruby-proces’ dat op 6 april begint. De bedoeling is dat tegen die tijd iedereen bij het woord ‘aanklacht’ spontaan begint te lachen.