Johannesburg – Stel je bent 42, je hebt vier kinderen en je heet Sheryl Cwele. Je bent de echtgenote van Siyabonga Cwele, de minister van Veiligheid. Mooie positie. Je reist mee, je wordt uitgenodigd op feestjes, je schudt de hand van president Zuma. Een leven vol glamour. Je verschijnt in tal van glimmende Afrikaanse gewaden en je hebt een verzameling pruiken waar die van Winnie niet aan kan tippen.

Jij, Sheryl Cwele, jij bent de troonpretendent voor koningin van de bling.

Maar nee, het is niet genoeg. Op een dag in mei hoor je hoe de rechter je tot twaalf jaar cel veroordeelt wegens betrokkenheid bij drugshandel. Hij baseert dat op bewijzen dat jij en de Nigeriaan Frank Nabolisa samen jonge, laagopgeleide blanke vrouwen rekruteerden om cocaïne naar Zuid-Afrika te smokkelen.

Zo schakelde je ene Tessa Beetge in, die niet verder was gekomen dan vierde klas middelbare school. Je benoemde haar tot ‘directeur’ van een duister bedrijfje en liet haar twee weken voor je werken, tegen een salaris van 2500 euro. Dat Beetge op het vliegveld van Rio de Janeiro werd gepakt met tien kilo cocaïne in haar bagage was een nare bijkomstigheid. Dat ze tot bijna acht jaar gevangenisstraf werd veroordeeld eveneens. Maar dat ze in de cel een boek met alle details van de deal zou schrijven en dat haar moeder er een levenswerk van zou maken om deze zaak voor het gerecht te krijgen, dat was echt een flinke streep door de rekening.

En toen zat je daar op 6 mei in de rechtszaal van Pietermaritzburg, luisterend naar die rechterlijke uitspraak, onbewogen volgens de kranten. We lazen het en er borrelden allerlei vragen op. Bovenal wilden we weten wat jou er als ministersvrouw nou toe aanzette om je in te laten met de Nigeriaanse drugsmaffia. Verdiende je man nog niet genoeg? Was de high life niet high genoeg? Dacht je dat er sprake was van oneindige diplomatieke onschendbaarheid? Wat voor relatie had je eigenlijk met die Nabolisa?

En natuurlijk vroegen we ons ook af in hoeverre je man op de hoogte was van al deze zaken. Hij, de minister van Veiligheid, een van de belangrijkste posten in een land waar onveiligheid al twintig jaar de top-tien van verontrustende zaken aanvoert. Samen met corruptie. O, en met het gebrek aan vertrouwen in politici. Het moet voor hem een klap in het gezicht zijn geweest toen jij daar zat in die rechtszaal.

Heb je hem een loer gedraaid, die sukkel? Of wist hij ervan? Hoe was jullie huwelijk eigenlijk? En hoe vind je het dat de oppositie er nu op aandringt dat jouw man moet aftreden als minister van Veiligheid? Jouw schuld? De zijne? Dubbele schuld?